Brendovi u sklopu CNH  Industrial, Iveco i FPT, zajedno sa Nikola Motor Company, najavljuju početak proizvodnje električnog kamiona Nikola TRE u Ulmu u Njemačkoj.

U ovom strateškom i ekskluzivnom partnerstvu, CNH Industrial je preuzeo 250 miliona dolara dionica Nikole, kao vodećeg ulagača . Iz ovog partnerstva će nastati Nikola TRE sa pogonom na baterije (BEV), a nkon toga i kamion sa gorivim ćelijama (FCEV).

Za proizvodnju odabrana je lokacija u Ulmu, u Njemačkoj, u regiji Baden-Württemberg, koja nastoji postati vodeće središte mobilnosti gorivnih ćelija, zahvaljujući svojoj kvalificiranoj radnoj snazi ​​i istraživačkim laboratorijima.

U prvoj fazi projekta zajedničkim ulaganjem će biti investirano 40 miliona eura u nadogradnju proizvodnog pogona, koji će se fokusirati na završnu montažu vozila. Početak proizvodnje očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine, a isporuke prvih primjeraka Nikola TRE će započeti iste godine.

U pogon u Ulmu će se isporučivati moduli proizvedeni u Ivecovim tvornicama u Valladolidu i Madridu, u Španiji, što će omogućiti brzu proizvodnju, kako bi se zadovoljila očekivanja kupaca.

Nikola TRE je zasnovan na platformi koju koristi novi Iveco S-Way. Očekuje se da bi testna faza novog kamiona mogla započeti polovinom ove godine, pa bi funkcionalni prototipovi mogli biti predstavljeni na sajmu IAA u Hanoveru u septembru ove godine.

Prvi modeli koji će ući u proizvodnju će biti električni tegljači sa konfiguracijama 4×2 i 6×2, sa modularnim baterijama kapaciteta do 720 kWh i električnim pogonskim sklopom sa trajnom snagom od 480 kW.

Verzije sa gorivim ćelijama (FCEV) će se proizvoditi na istim platformama, a testiraće se u sklopu projekta H2Haul koji finansira, pa se tržišni plasman očekuje 2023. godine.