Nils BohlinOve godine Volvo obilježava 60 godina otkako su prvi sigurnosni pojasevi sa vezivanjem u tri tačke postali dio standardne opreme.

Čak i danas se sigurnosni pojas doživljava kao najznačajnija inovacija na polju sigurnosti u saobraćaju, a procjenjuje se da su spasili više od milion ljudskih života.

Nils Bohlin je 1959. Godine, razvio sigurnosni pojas sa vezivanjem u tri tačke, kakv i danas poznajemo. Iakoje ovaj izum patentiran, u Volvu su odlučili da taj patent treba da ostane otvoren i dostupan svim proizvođačima, da ga koriste besplatno- Iako nekonvencionalna, ova odluka je donešena u u širem interesu javne sigurnosti – što se pokazalo korisnim za cijeli svijet.

Anna Wrige Berling

„Ne postoji sigurnosni sistem koji se, u smislu spašavanja života, približio sigurnosnom pojasu, jer je sigurnosni pojas sa vezivanjem u tri tačke zaštitio je više ljudi u saobraćajnim nesrećama od bilo kojeg drugog sigurnosnog uređaja” objašnjava Anna Wrige Berling, novoimenovana direktoric za saobraćaj i sigurnost proizvoda kompanije Volvo Trucks, magistar na fakultetu tehničkih nauka univerziteta Chalmers u Gothenburgu, u Švedskoj.

Iako spašava živote, ova inovacija se, nažalost, ne kosristi uvijek, jer pojedini vozači kamiona pogrešno vjeruju da nema potrebe za pojasom u kamionu, zbog veličine vozila.

„Izvještaj o sigurnosti kompanije Volvo Trucks za 2017. godinu pokazao je da bi polovina svih vozača kamiona poginulih u saobraćajnim nesrećama, preživjela da su imali vezan sigurnosni pojas“ dodaje Anna Wrige Berling.