Renault Trafic predstavljen je još 1980 godine, od kada je prodato više od 2 miliona primjeraka. Dostupan je na tržištima gotovo 50 zemalja, a samo tokom protekle godine, prodato je 97.422 primjerka. Aktuelna, treća modelska generacija predstavljena je 2014. godine, a sa najnovijim poboljšanjima, spreman je za opstanak na tržištu još nekoliko godina.

Dostupan je sa dvije dužine i dvije visine karoserije, kao van, kombi, bus i ScaceClass (šatl za prevoz putnika), te sa tovarnim prostorima zapremine od 3,2 do 8,6 m3, odnosno kupno 275 verzija.

Za pogon se koriste turbodizelski motori 1.6 dCi sa 95 KS i 260 Nm obrtnogm momenta i 2.0 dCi u izvedbama sa 120 KS i 320 Nm, 145 KS i 350 Nm, te sa 170 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Dostupan je sa manielnim 6-stepenim mjenjačem, dok je uz motore sa 145 i 170 KS dostupan automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom (EDC).

Obnovljeni model ima novu masku hladnjaka, nova full LED prednja svjetla sa „C“ oblikom, a nudi i ekskluzivnu Comet Gray boju, nove Diamond-cut felge te Gloss Black stilske komponente.

U unutrašnjosti će nuditi moderniziranu tablu sa instrumentima, restilizirane ventilacione otvore, novu ručicu mjenjača, nove presvlake, te ove sisteme povezivanja kroz sistem R-LINK Evolution , te Media Nav Evolution sa taktilnim ekranom, koji je kompatibilan sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay, te što je posebno bitno, novo unutrašnje LED osvjetljenje i osvjetljenje toivarnog prostora od 500 Lumena.

Uz to, obnosvljeni su i sistemi asistencije u novom sistemu ADAS (advanced driver assistance systems), uključujući  Front and Rear Park Assist (pomoć pri parkiranju naprijed i straga) sa kamerom za vožnju unatrag i Trailer Swing Assist ( za održavanje stabilnosti prikolice).

Renault trafic se od 2014. godine proizvodi u tvornici Sandouville u kojoj je zaposleono 2.800 radnika, od kojih su 675 novozaposleni, a Renault je u ovu tvornicu investirao 300 miliona eura.