Joint Venture kompanija Daimler Kamaz RUS (ДАЙМЛЕР КАМАЗ РУС – DK RUS) otvorio je novu tvornicu kamionskih kabina u gradu Naberezhnye Chelny (Набережных Челнах), u Tatarstanu.

Naime, uz investiciju od 200 miliona eura, otvorena je nova tvornica, koja se prostire na 59.600 m2, a koja će biti integralni dio proizvodne mreže Mercedes-Benz Trucks, i tijesno će saraživati sa tvornicom Wörth u Njmeačkoj. U novoj tvornici će biti zaposleno 700 novih ranika, čime će radna snaga premašiti 1.000 radnika, a predviđen je godišnji proizvodni kapacitet od 55.000 kabina. Tu će se proizvoditi kabine za Mercedes-Benz Actros i Arocs, kao i za kamione Kamaz.

Da podsjetimo, u proteklih 10 godina DK RUS je u tvornici Naberezhnye Chelny sklopio i na rusko tržište plasirao više od 30.000 kamiona Mercedes-Benz i Fuso. Sa novim proizvodnim pogonom će se povećati proizvodni kapaciteti, ali i kvalitet proizvoda, budući da je nova tvornica, jedna od najmodernijih i najbolje opremljih u Rusiji.

Za opremanje tvornice pripremljen je poseban konvoj od oko 500 kamiona, kojima je dovožena oprema iz Njemačke, što uključuje 120 novih robota, kao i 3D printere za plastične elemente.

Uz proizvodnju u samoj tvornici, angažovani su i lokalni ruski dobavljači koji će isporučivati 150 dodatnih elemenata, što će ostaviti pozitivan trag na lokalno zapošljavanje.

U DK RUS očekuju da će u narednom periodu ostvariti stabilan rast prodaje na ruskom tržištu.