Sajam EMO Hannover 2019., vodeći svjetski sajam obrade metala održava se od 16. do 21. septembra, u organizaciji VDW-a (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken – udruženje njemačkih tvornica alatnih mašina), po nalogu evropskog udruženja alatnih mašina Cecimo iz Bruxellesa, a u saradnji sa tvrtkom Deutsche Messe AG, Hannover.

VDW je jedno od malobrojnih udruženja ove industrijske grane koja u vlastitoj režiji organizira međunarodne sajmove za industrijsku granu koju predstavlja, te tako ima dugogodišnje iskustvo. Oznaka kvalitete „Eine Messe des VDW“ je postalo oličenje za uspješne manifestacije, a to su pored sajma EMO Hannover i METAV u Düsseldorfu, međunarodni sajam za tehnologije u obradi metala.

VDW, zajedno sa stručnim udruženjem za alatne mašine i proizvodne sisteme (Fachverband Werkzeugmaschinen und Fertigungssysteme) i VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau – udruženje njemačkih proizvođača mašina i postrojenja) ima otprilike 300 članova koji su se udružili na dobrovoljnoj osnovi, a koji predstavljaju otprilike 90% ukupnog prometa ove privredne grane u Njemačkoj. VDW zastupa interese svojih članova na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U hotelu Double Tree by Hilton gospodin Christoph Miller iz VDW-a je stručnoj publici i medijima iz Hrvatske i BiH predstavio naveći sajam alatnih mašina EMO2019.

„Svi važni proizvođači predstavljaju se u Hannoveru na najvećem i najobuhvatnijem sajmu industrijske proizvodnje. To niko ne želi propustiti“ najavljuje Christoph Miller, voditelj odjeljenja za sajmove u VDW-u, koji je organizator sajma EMO-a.

Do kraja marta, prijavilo se više od 1.900 izlagača iz 46 zemalja, između ostaloga, i tržišni lideri iz svih područja tehnologije, na primjer, DMG Mori, FFG, Mazak, Siemens, Grob, Doosan, Fanuc, Okuma, Makino, Index, GF Machining Solutions, Chiron, Trumpf, SLM, Stratasys, Paul Horn, Iscar, Sandvik, Kuka i mnogi drugi, a broj prijavljenih raste svaki dan.

Sajam EMO Hannover je jedina stvarna međunarodna platforma za obradu metala. Za razliku od svih drugih sajmova, koji se također nazivaju međunarodnim, te time misle na porijeklo izlagača, na EMO Hannover dolaze i stručni posjetioci iz cijelog svijeta. Na sajmu 2017. godine je gotovo polovina svih posjetilaca sajma, njih oko 130.000, doputovali su u Hannover iz otprilike 160 zemalja, a čak 64% izlagača je došlo izvan Njemačke.

„EMO Hannover je nesporno inovativna platforma za mašine, rješenja i usluge u obradi metala“ naglašava Miller, a 2017. je, prema vlastitim podacima, 72% izlagača u Hannover došlo sa inovacijama koje su razvili baš za EMO. To nema na nijednom drugom sajmu.

„Hannoverski sajam je kao odredište najuspješnijih industrijskih sajmova“ dodaje Stefanie Maeckler, voditelj odjeljenja za gostujuće i partnerske sajmove DMAG Hannover.

Naime, samo sajmište je jedno od najvećih na svijetu, pokriva površinu od jednog kvadratnog kilometra, te ima vlastito parkiralište sa 20.000 parkirnih mjesta. Još jedna od zanimljivosti ovog sajma je da su osim otvorenih prostora, sve sajamske hale u nivou tla, te mogu prihvatiti najveće mašine, a njihova infrastruktura omogućuje i da se te mašine puste u rad, za vrijeme sajma, kako bi ih svi posjetioci mogli vidjeti u radnom stanju.

Moderator promocije, Milan Galić, Expo International d.o.o., zastupnik Deutche Messe AG, naglasio je da je sajam EMO jedinstvena prilika za sve, i pozvao firme iz Hrvatske i BiH.

„Firme se teško odlučuju na dolazak u Hannover, zbog finansijskih, organizcionih, ili nekih drugih poteškoća. Zato su ovakve prezentacije dobre, da potaknemo i institucije, i komore i izlagače da se odluče za izlaganje. To je dobro, jer izlaganje na sajmu donosi nove kontakte, nove kupce, veću proizvodnju i veći izvoz“ ističe Milan Galić.

Prije dvije godine, na sajmu EMO u Hannoveru, izlagala je firma SAB iz Daruvara, a svoja iskustva prenio je mladi Dino Budinjaš. Naime tokom sajma, štand firme SAB je bila smještena uz velike proizvodne kompanije: „Izlaganje na sajmu je bilo veoma uspješno. Uspostavili smo nove kontakte, te značajno povećali proizvodnju. Ove godine smo od organizatora tražili 50% veći izložbeni prostor“

Tokom promocije sajma EMO, posjetiocima se obratio poseban gost mr.sci. Branimir Milčić, brodograđevni inženjer, stručnjak za alatne mašine, dugogodišnji tehnički direktor Prvomajske d,d, i član svjetske akademije tehničkih nauka.

Uvaženi gost je govorio o „životnom ciklusu alatnog stroja“ što je i naslov naučnog djela koje će predstaviti u HAZU (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti).

Sajam EMO, nije samo dobra prilika za proizvođače, već i za brojne posjetioce, posebno, na primjer studente, koji bi se na licu mjesta mogli upoznati sa različitim temama, te steći korisna iskustva.