Ford je predstavio novi Transit Smart Energy Concept – jedinstveni konceptni minibus sa 10 sjedišta, sa kojimplanira istraživati rješenja za povećanje energetske efikasnosti i dosega elektrificiranih vozila.

Jedna anketa je pokazala da će čal 40% Evropljana reći da će njihov sljedeći automobil koji će kupiti biti električni. Razdaljina koju vozači mogu prevesti sa jednim punjenjem baterija, je pod utjecajem korištenja sistema za grijanja/hlađenja kabine. Istraživanje je pokazalo da korištenje sistema za kondicioniranje zraka u električnom vozilu, može smanjiti vozni doseg i do 50% u hladnim klimatskim uslovima.

U poređenju sa vozilima za prevoz robe, vozila sa više putnika, kao što su minibusovi, troše znatno više energije za stvaranje ugodne temperature za putnike, a ta energija se dobija iz visokonaponske baterije, što skraćuje vozni doseg vozila.

Dokazano je nedavno u Amsterdamu, da potpuno funkcionalan, potpuno električno pokretan Ford Transit Smart Energy (koncept) može prevesti 150 km, u vremenu od 4 sata punjenja, uz podršku sistema za uštedu energije: od solarnih panela i sistema za rekuperaciju toplote pogonskog sistema.

„Sa čestim otvaranjem vrata, velikim prostorom za održavanje ugodne temperature i velikim teretom, minibus predstavlja najteži izazov za optimizaciju energetske efikasnosti električnih vozila. Upravo je to razlog što smo odabrali Transit Smart Energy koncept. Razvijanjem ovog koncepta, pronašli smo brojne načine za uštedu energije, sa kojima bi mogli dodatno poboljšati električna vozila u budućnosti“ rekao je .” Kilian Vas, vođa projekta Vehicle Architecture u Ford of Europe.

Transit Smart Energy koncept su razviji inženjera u Fordovom tehničkom centru Merkenich, u Njemačkoj, koristeći istu pogonsku tehnologiju kao i komercijalno vozilo StreetScooter WORK XL, kao i Ford Transit šasiju opremljenu električnim pogonskim sklopom.

Inovacije koje poboljšavaju energetsku efikasnost i doseg, koje se testiraju po prvi put uključuju:

-Inovativni sistem toplotne pumpe, koji koristi otpadnu toplotu iz komponenti pogonskog sklopa, vanjskog zraka i zraka unutar kabine, kako bi smanjio potrošnju energije sistema grijanja do 65%, što rezultira povećanjem dosega od 20%.

-Električno pokretana klizna vrata koja se otvaraju do pola, kako bi se smanjio gubitak toplote i koja putnik može aktivirati korištenjem mobitela. Ventilator grijanja, ventilacije i klimatizacije se automatski deaktivira kada su vrata otvorena.

-Grijana putnička sjedišta i površine koje omogućuju putnicima da podese svoju lokalnu temperaturu, smanjujući tako potrebnu energiju za grijanje zraka u velikoj kabini.

-Šest solarnih panela na krovu, koji napajaju 12 V akumulator za napajanje grijanja sjedišta, kabinske rasvjete i ugrađenih električnih sistema, uključujući bežično punjenje za mobilne uređaje putnika.

-Polikarbonatna pregrada između suvozačkih vrata i prostora za putnike, koja dodatno smanjuje gubitak toplote dok putnici ulaze/izlaze, i štiti ih od vanjskih utjecaja.

-Ventilirani prozori sa dvostrukim staklom, koji smanjuju kontaktne površine te tako poboljšavaju izolaciju i smanjuju toplotne gubitke.

-Osvjetljenje koje se prilagođava temperaturi kabine: crveno za grijanje i plavo za hlađenje – subliminalno djeluje na percepciju temperature u putničkoj kabini.

-Izolirani pod i krov dodatno smanjuju gubitak toplote u kabini.

Vozač može pratiti temperature svih putničkih sjedišta na ekranu na centralnoj konzoli, što također daje pregled uštede energije. Dva ekrana postavljena iza vozača omogućuju putnicima da prate lokaciju vozila, interesna mjesta i primaju različite novosti.

Planirane su buduće iteracije koncepta kako bi se vozaču omogućilo da kontroliše grijanje i hlađenje pojedinačnih sjedišta i deaktivaciju slobodnih sjedišta. Automatska detekcija putnika inspirisana je postojećim tehnologijama za aktiviranje zračnih jastuka.

Ford predviđa početak testova sa Transit Smart Energy konceptom tokom ove godine, nakon završetka testova u aerodinamičkom tunelu, jer Ford nastoji da razvije nove strategije za poboljšanje performansi i dosega elektrificiranih vozila. Ford je ranije ove godine objavio da će svi modeli imati svoju elektrificiranu opciju i biće ponuđeni kao blagi hibridi, samopunjivi hibridi, plug-in hibridi ili potpuno električna vozila.