Volkswagen Commercial Vehicles će na sajmu Bauma u Münchenu, predstaviti novi Transporter T6.1. Sajam Bauma se smatra najvećim svjetskim sajmom građevinskih mašina i opreme na svijetu, a ove godine se očekuje više od 500.000 posjetilaca iz više od 200 zemalja svijeta.

Novi Transporter T6.1 će biti predstavljen sa nekoliko različitih karoserijskih izvedbi, što ga čini prilagođenim za različite svrhe, te tako transportnim rješenjem za gotovo svaki pojedinačni transportni izazov u ovom sektoru.

Volkswagen Commercial Vehicles su odabrali sufix 6.1, kako bi opisali nadgradnju šeste generacije transportera, zato što su urađene izmjene koje nadilaze oubičajeno ažuriranje modela. Primjer za to može biti potpuno novi elektromehanički upravljački sistem, koji dolazi kao zamjena za hidraulički servo upravljač – ovakva zamijena je složena i obično se dešava prilikom promjene modelske generacije.

Kao rezultat ove promjene, uveden je potpuno novi spektar sistema za pomoć vozaču, i time značajno povećan nivo sigurnosti i jednostavnosti pri upotrebi. Novi sistemi pomoći uključuju sisteme kao što su: Lane Assist (koji aktivno drži vozilo u kolovoznoj traci), Park Assist (omogućuje parkiranje sa automatskim upravljanjem), Side protection (bočna zaštita – upozorava vozača ako se opasno približi preprekama ili pješacima), Rear Traffic Alert (upozorenje na saobraćaj straga, kada vozilo izlazi sa parkirnog mjesta) i Trailer Assist (aiastencija za manevrisanje sa prikolicom). Asortiman novih sistema je dopunjen i sistemima Road Sign Display (funkcija prikazivanja putokaza – dostupan u kombinaciji sa sistemom navigacije), Cross Wind Assist system (Asistencija prilikom udara bočnog vjetra), a u standardnu opremu spadaju Post-Collision Braking System (sistem kočenja nakon sudara) i Hill Start Assist (pomoć prilikom kretanja na uzbrdici).

Osim toga, svakodnevni rad sa Transporterom 6.1 će biti poboljšan zahvaljujući potpuno novim funkcijama u redizajniranoj kabini. To uključuje električnu utičnicu od 220 V za vozačevo sjedište i pretinac ispod dvostruke klupe na suvozačevoj strani, koji se može zaključati. Tu je i novi način utovara dugačkih tereta, ispod klupa na suvozačevoj strani, koji omogućuje utovar predmeta dužine do 2.800 mm. Transporter 6.1 je standardno opremljen i zasebnim sistemom zaključavanja tovarnog prostora (kombi i kombi sa pregradom), što omogućuje da se prtljažni prostor odvoji od kabine, i to na više načina: Postman (poštar – zaključan samo prtljažni prostor), Workshop (radionica – zaključana samo kabina), a kasnije će biti dostupan i Courier package (kurirski paket sa robusnim rasporedom za elemente vozila koji su izloženi velikom opterećnju).

Standardna specifikacija Transportera 6.1 je značajno poboljšana, pa će na svim verzijama biti dostupni električno pokretani prozori, centralno zaključavanje, električno podesivi i grijani retrovizori, nova H7 prednja svjetla, energetski efikasna unutrašnja LED rasvjeta i radio sistem Composition Audio sa Bluetooth funkcijom za hands-free.

Sistematski je, zahtjevima digitalnog svijeta, prilagođen i radni prostor. Kao opcija će biti dostupna treća generacija modularne infotainment matrice (MIB3), a novi sistemi omogućuju korištenje potpuno novih aplikacija i online usluga. Najvažnije svojstvo nove arhitekture elektronskih sistema vozila je integrisana SIM kartica (eSIM), koja otvara novu paletu Web-baziranih funkcija i usluga.

Transporter 6.1 će biti dostupan sa efikasnim 2.0 TDI motorima, sa snagama: 90 KS (66 kW), 110 KS (81 kW), 150 KS (110 kW), i 199 KS (146 kW), koji ispunjavaju Euro-6d-Temp emisioni standard.

Na osnovu partnerstva sa ABT-om, Transporter 6.1 će, također, biti ponuđen kao vozilo sa nultom emisijom (82 kW) sa korisnom nosivošću od skoro 1,2 tone. Kapacitet baterije do 77,6 kWh omogućuju vozni doseg veći od 400 km (NEDC) – čineći električnu verziju idealnom za komercijalnu upotrebu u urbanim sredinama.