Mercedes-Benz obavlja posljednje testove novog eSprintera na poligonu Arjeplog, na dalekom sjeveru.

Testovi se sprovode u ekstremnim uslovima, pri temperaturama i do -30°C, čime se potvrđuje pouzdanost i operativnost, te doseg.

Prema prvim najavama, eSprinter bi trebao imati bateriju kapaciteta 55kWh, koja bi mu trebala osigurati doseg od 150 km u CEP (courier, express, package) sektoru, što se savršeno poklapa sa dnevnim potrebama u urbanim sredinama.

Testovi trebaju pokazati koliko će baterije moći izdržati u takvim nepovoljnim uslovima, a prema prvim procjenama, moguć je doseg od oko 100 km.

Prema najavama, eSprinter (kao na testu) će biti dostupan kao panel-van, sa tovarnim prostorom zapremine 10,5 m³ , te će sa ukupnom dopuštemnom masom od 3,5 tona, moći prevoziti tovar do 900 kg. Također, u ponudi će biti i model sa baterijom kapaciteta 41 kWh, koji će imati manji doseg, ali će moći voziti teret do 1.000 kg.

Pkretaće ga motor snage 85 kW, sa 300 Nm obrtnog momenta, koji će mu, u zavisnosti od konfiguracije, omogućiti maksimalnu brzinu od 80, 100 pa i 120 km/h.

Zahvljujući mogućnosti punjenja/dopunjavanja na brzim punjačima, baterija će se moći dopuniti do 80% kapaciteta u vremenu od svega 30 minuta.