Na sajmu automobila u Ženevi, švicarski Rinspeed će evorpskoj publici predstaviti koncept nazvan microSNAP.

Ovaj koncept se oslanja na koncept SNAP, koji je predstavljen protekle godine.

Osnovna ideja je stvaranje modularnog vozila za sve namjene, koje se sastoji od osnovne šasije -Skateboard, koji sadrži sve komponente vezane za pokretanje, uključujući i kompjuterske tehnologije vezane za potpuno autonomnu vožnju i karoserijske nadgradnje koja se po potrebi može mijenjati – Pod.

Dostupni su različiti oblici i svi se mogu reciklirati, čime su elegantno izbjegnute skupe i komplikovane popravke ili unapređenja.

Skateboard čini, dakle, pokretnu bazu, na koju se postavlja pod prem trenutnim potrebama, a služi za prevoz putnika ili različitih tereta.

Skatebord, odnosno baza je dugačka 2.626, široka 1.335 i visoka (sa nadgradnjom) 1.708 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 1.686 mm i ukupnom masom od 730 kg. Za pogon služi trofazni asinhroni eletromotor snage 13 kW sa maksimalnim obrtnim momentom od 57 Nm. Elelktromotor se napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 6,1 kWh, koji omogućuje doseg od 75 km i maksimalnu brzinu od 75 km/h. Bazu nose felge AEZ (Borbet) dimenzija 6.5J x 17, na kojima su gume Hankook dimenzija 195/40 R 17.

Pod (nadgradnja) za prevoz putnika ima dva udobna sjedišta ispred kojih je veliki zakrivljeni ekrani dijagonale 47 inča, koji po potrebi može biti podijeljen u više zona. Također, klima uređaj produkcije Eberspächer omogućuje potpun termalni komfor podijeljen u zone, a i Harmanov audio sistem sa zvučnicima omogućuje da oba putnika slušaju različite zvučne zapise.

Naravno, predviđeni su Podovi za prevoz različitih tereta, a na Skateboard se mogu postaviti nosači da različite terete ili sportske rekvizite.

Naravno, microSNAP koristi potpuno autonomni sistem vožnje Level 5.