Holandska kompanija Te Kloeze-Bruyl preuzela je svoj novi i najteži tegljač do sada – Scania V8 S 730 sa konfiguracijom 10×4*6. Dakle, radi se o tegljaču nove generacije, serije S, kojeg pokreže V8 motor sa 730 KS.

Tegljač je postavljen na modificiranu šasiju kako bi se moglo postaviti 5 osovina, od čega su dvije pogonske, a tri upravljive. Također, ovaj tegljać ima tvornički ugrađana povećane rezervoare za gorivo i AdBlue, kako bi se izbjegle česte posjete pumpama prilikom prevoza vangabaritnih tereta.

„Scania je dokazala svoj kvalitet kroz dugi niz godina. Motori nisu samo pouzdani, već i ekonomični. Vržimo konstantan monitoring potrošnje goriva kod svih naših vozila, i kamiona, i radnih mašina i putničkih automobila“ tvrdi Evert Jan van den Berg, projekt menadžer kompanije Te Kloeze-Bruyl.

Prema specifikaciji, ovaj tegljač može vući teret od 180 tona na uzbrdici strmine 6%, te 140 tona na uzbrdici od 12%. „To je veoma važno za naše poslovanje. Neki od naših tegljača premašuju 100 tona. Snaga je posebno potrebna na putevima u Njemačkoj, jer vrlo često koristimo alternativne ceste, a na autoputu postižemo velike brzine i ne usporavamo normalan prosotk saobraćaja“ objašnjava Evert Jan van den Berg.

Uz atraktivan izgled spolja, unutrašnja oprema tegljača je također impresivna. Sjedišta su opšivena kožom i mogu se rotirati, a tu je vrhunski infotainment sistem i navigacija sa 7-inčnim monitorom, aparat za kafu, mikrovalna pećnica, TV prijemnik… Naime, većina specijalnih transportnih opreacija se obavlja tokom noći, kada je smanjena frekvencija saobraćaja, a takve operacije često traju danima, pa je unurašnjost tegljača, za vozače drugi dom. Kako bi se podigao nivo sigurnosti, tegljač je opremljen sistemom kamera i vozač u svakom trenutku, na velikom ekranu, može vidjeti slike sa četiri kamere istovremeno.