Pripreme za proizvodnju prvog potpuno električnog Porschea su trenutno glavni fokus u sjedištu Porschea Stuttgart-Zuffenhausen. Kako bi i proizvodnja novog automobila bila ekološki čista, bez buke i zagađenja, Porsche nabavlja MAN eTruck za svoje logističke potrebe.

Radi se o kamionu koji nosi oznaku MAN eTGM 18.360 4×2 LL, što označava tegljač klase od 18 tona, kojeg pokreće elektromotor snage 360 KS (265 kW), dok je u kombinaciji sa poluprikolicom ukupna dozvoljena masa 32 tone. Motor sa napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 149 kWh, koji osigurava doseg od 130 km.

„Sa tegljačem MAN eTGM, električna komercijalna vozila napravila su veliki iskorak ka serijskoj proizvodnji, i sada mogu pouzdano pokazati svoje sposobnosti u svakodnevnom radu. Ono što smo saznali – zajedno sa Porscheom, kontekstu redovne tvorničke logistike, biće ugrađeno u prvu malu seriju, za koju se u MAN-u nadaju da će pokrenuti već od 2019. godine“ objašnjava dr. Frederik Zohm, član Izvršnog odbora MAN-a, odgovoran za istraživanje i razvoj.

Osim niskog nivoa buke i CO2 neutralne vožnje, smanjeno je habanje i olakšano održavanje. Električni kamion koristi rekuperaciju energije tokom usporavanja/kočenja, kako bi se mehaničko kočenje dovelo na najmanju moguću mjeru, čime se produžuje doseg, ali i trošenje kočnica.

Električno pokretani kamion će se koristiti za transportne zadatke na gotovo 19 kilometara dugačkoj ruti između fabrike Porsche Stuttgart-Zuffenhausen i lokacije Freiberg am Neckar, kojom će upravljati logistički partner LGI. Korištenjem električnog kamiona biće izbjegnuto zagađenje veće od 30 tona CO2, koje bi konvencionalni (dizel) kamion emitovao svake godine.

Stanica za punjenje električnog kamiona nalazi se u Freibergu. To je prvi model koji koristi novu infrastrukturu za punjenje velikom snagom, koju je razvio Porsche Engineering za buduću mrežu za punjenje, kojom će upravljati Ionity. Maksimalni kapacitet punjenja za ovu logističku primenu je 150 kWh, što je dovoljno da se električni kamion dopuni za još 100 kilometara, u trajanju od 45 minuta. Kao i kod svih Porscheovih stanica za punjenje, energija će biti iz obnosvljivih izvora.

„Integrišući električni kamion u našu proizvodnu logistiku, Porsche sprovodi još jedan korak na putu ka tvornici ‘nultog utjecaja'“ objašnjava Albrecht Reimold, član Izvršnog odbora, odgovoran za proizvodnju i logistiku kompanije Porsche AG. Ovaj korak je podstaknut strategijom za zaštitu životne sredine – da kompanija ne treba ostaviti nikakav ekološki otisak – uzimajući u obzir kompletan lanac stvaranja vrijednosti. Putovanje u tvornicu ‘nultog utjecaja’ podrazumijeva mnogo različitih mjera. Jedan od primjera je činjenica da Porsche već dvije godine koristi energiju isključivo iz obnovljivih izvora na svim proizvodnim lokacijama, a logistička željeznica isključivo koristi takvu energiju. Porsche će, također, elektrificirati i svoja logistička vozila – kamione i viljuškare, u sve većoj mjeri.