Ford je još ranije najavio veliku modelsku ofanzivu, posebno u pravcu crossover i SUV vozila, a nezvanične informacije upućuju i na pripremu novog pick-up vozila, koje bi se oslanjalo na platformu C2, kao i aktuelni Focus.

Naime, srednji i veliki pick-upi su građeni na principu body-on-frame, što znači da je osnova čvrsta šasija, međutim, za manja vozila sa manjim tovarnim kapacitetima i platofrma namijenjena putničkim automobilima može dobro poslužiti, a istovremeno proizvođaču stvoriti uštede, kako prilikom razvoja, tako i u proizvodnji.

Na tom polju, Ford već ima značajna iskustva: svojevremeno se proizvodio pick-up Ranhero (1957. – 1979.), a na sajmu SEMA 2007. godine, predstavljen je Adrenalin, svojevrsna mješavina SUV/pick-up vozila.

Da Ford radi na razvoju upravo takvog vozila koje je na granici SUV-a i pick-upa, svjedoče špijunske fotografije vozila pod teškom kamuflažom, ali koje odgovara tom opisu.

S druge strane, Ford je započeo ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta u tvornici Cuautitlan u Meksiku, u kojoj bi se proizvodio novi crossover (na platformi Focusa), te vjerovatno i novi pick-up, sa kojim bi dijelio platformu. Ovakva rješenja nisu daleko od stvarnosti, budući da se nova Fordova platforma može prilagoditi pogonu na sve točkove, što bi kod ovakvih vozila bilo gotovo neophodno.

Nova vozila iz tvornice Cuautitlan u Meksiku bi se mogla naći na tržištu tokom 2021. godine, odakle bi se pokrivala tržišta Meksika, Brazila, a vjerovatno i SAD-a.