„Troškovi za gorivo, čine otprilike jednu trećinu ukupnih troškova prevoznika. Mi u Volvu, nastavljamo iznalaziti načine, sa ciljem smanjenja potrošnje goriva na našim kamionima“ objašnjava Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks: „Ovoga puta ćemo kombinacijom malih poboljšanja, omogućiti značajnu uštedu goriva našim korisnicima, bez utjecaja na performanse ili produktivnost“

Nova Euro 6 Step D regulacija je usmjerena da vozila zadovoljavaju emisione standarde u normalnim uslovima eksploatacija. Kako bi Volvo Trucks ispunio strožije standarde, pripremljen je novi programski softver rada motora i poboljšana je obloga u izduvnom sistemu za posttretman izduvnih gasova.

Volvo Trucks je, tako, unaprijedio dizelske motore D11 i D13 koji pokreću kamione Volvo FH, FM i FMX, a koji ispunjavaju novi Euro 6 Step D standard, te sadrže niz poboljšanja koja omogućuju smanjenje potrošnje goriva.

Poboljšani motor D13, koristi novo ulje VDS-5 niskog viskoziteta, i ima nove prstenove klipova koji smanjuju unutračnje trenje. Osim toga, kod motora sa 500 KS, povećan je stepen kompresije, kao kod izvedbi sa 460 i 420 KS.

Softver I-See koristi podatke topografske podatke trase ispred kamiona, te nadzire izbor stepena prenosa mjenjača, ubrzanje i kočenje motora. Ovaj softver osmišljen je da na najbolji mogući način iskoristi kinetičku energiju kamiona, i poboljšan je nizom poboljšanja, kao što je nova strategija odabira stepeni prenosa i selektivno ubrzavanje, a na taj način omogućuje efikasniju upotrebu funkcije I-Roll – slobodnog ubrzavanja na nizbrdici

„Ova poboljšanja će omogućiti našim korisnicima da ispoštuju nove propise o emisiji polutanata, uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva na kamionima Volvo FH, FM i FMX“ dodaje Nilsson.

Novi poboljšani motori će biti dostupni za naručivanje od kraja decembra ove godine.