Volkswagen je još na sajmu komercijlanih vozila IAA U Hannoveru predstavio konceptni I.D. Buzz Cargo, a sada, na sajmu automobila u Los Angelesu, objavljuje nešto više podataka i dodataka, te najavljuje mogućnost početka proizvodnje u tvornici u Hanoveru, vjerovatno tokom 2022. godine.

Što se tiče tehničkih podataka, do sada je bilo poznato da će ovo dostavno vozilo koristiti MEB platformu sa međuosovinskim rastojanjem od 3.300 mm, te da će biti dugačak 5.048, širok 1.976, visok 1.963 mm, sa nosivošću do 800 kg. Kako bi se smanjilo trenje kotrljanja, a time povećao doseg, I.D. Buzz Cargo  će imati velike točkove prečnika 20 inča, sa gumama dimenzija 235/55 R 20.

Za pogon će se koristiti elektromotor snage 150 kW, koji će osigurati maksimalnu brzinu od 160 km/h, pogon će biti na stražnje točkove, a u opciji će se nuditi i pogon na sve točkove (AWD).

Elektromotor će se napajati iz Li-Ion baterijskog bloka, u osnovnoj izvedbi kapaciteta 48 kW, ili 111 kWh, što će mu osigurati doseg od 330 do 550 km prema WLTP protokolu. Uz to, planirano je da u ponudi bude i solarni krov (krovne solarne ćelije), koje bi dnevni doseg povećavale za dodatnih 15 km.

Predviđeno je nekoliko načina punjenja baterija, pa bi se I.D. Buzz Cargo mogao puniti brzim punjačem snage 150 kW, mrežnim punjačem snage 16 kW (220 V), kao bežičnim punjačem snage 11 kW.

Za budućnost je planirano korištenje potpuno digitaliziranog sistema nazvanog I.D. Pilot, koji bi omogućio autonomni režim vožnje četvrtog nivoa (Level 4), koji bi omogućio da se vozač, u pojedinim situacijama, odmara tokom vožnje.