Rast globalne potražnje i potražnja za vrhunskim gumama za zahtjevne radne zadatke doživljava globalni porast, a javlja se potreba za većim gumama, namijenjenih sve većim mašinama. U cilju zadovoljavanja te potražnje, Nokian Heavy Tyres će tokom 2019. godine graditi novi istraživačko-razvojni centar u Nokiji u Finskoj.

Moderan istraživačko-razvojni centar ubrzaće fazu ispitivanja novih modela guma, čime se održava vrhunski kvalitet po kom je kompanija Nokian Tyres poznata duže od 120 godina.

„U historiji kompanije Nokian Tyres, ovo je najznačajnija investicija u oblasti razvoja teških guma“ tvrdi Kalle Kaivonen, menadžer istraživačko-razvojnog odjeljenja kompanije Nokian Tyres.

Novi istraživačko-razvojni centar, koji se prostire na oko 3.500 m2, dio je značajnog povećanja proizvodnih kapaciteta. Prije godinu dana, kompanija Nokian Heavy Tyres Ltd, dio grupe Nokian Tyres, odgovorila je na rastuću globalnu potražnju gumakroz 3-godišnju investiciju u proizvodnju, razvoj i istraživanje u vrijednosti od oko 70 miliona eura, u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta za 50%.

„Sve ide po planu. Prva faza proširenja proizvodnog pogona je završena, a drugi dio će biti spreman u aprilu 2019. godine. Na ljeto 2019. godine počećemo ugradnju nove proizvodne mašinerije,” kaže Pasi Antinmaa, direktor tvornice Nokian Heavy Tyres.

Nokian Heavy Tyres će nastaviti da proizvodi najbolje teške guma i da opslužuje sve oblasti u kojima je to potrebno, od šumarstva i poljoprivrede do rudarstva i transporta. U novom istraživačko-razvonom centru sva ispitivanja u zatvorenom sprovodiće se u istom objektu, u blizini proizvodnih pogona koji se nalaze u Nokiji. To omogućuje optimalnu efikasnost rada.

„Centar će biti pun moderne opreme. Moći ćemo utrostručiti broj testiranih guma i da testiramo više parametara, kako bismo pružili najviše standarde“ kaže Matti Kaunisto, razvojni menadžer u kompaniji Nokian Heavy Tyres.

Za Nokian Tyres prioritet je da cijeli radni ciklus gume bude ekološki. Nove tehnologije u oblasti razvoja i istraživanja predstavljaju veliki korak ka dostizanju visokog standarda održivosti.

Nova moderna oprema za testiranje u istraživačko-razvojnom centru i prikupljanje sve konkretnih informacija, omogućiće kompaniji Nokian Heavy Tyres da predvodi predstojeću revoluciju u obavljanju teških poslova. Nove inovacije omogućiće razvoj revolucionarnih rješenja u budućnosti. Na primjer, za sigurno i predvidivo kretanje vozila, sistem upravljanja vozilima bez vozača postavlja veće zahteve pred gumarsku industriju.

„Traktori bez vozača će raditi u budućnosti, a tim mašinama potrebne su vrhunske gume kao i sveobuhvatni podaci o njima, da bi upravljanje bilo sigurno i precizno” dodaje Kaunisto.