Volvo Trucks će pružiti svoje prvo komercijalno autonomno rješenje za transport krečnjaka iz rudnika otvorenog kopa za kompaniju Brønnøy Kalk AS u Norveškoj.

Rješenje koje je Volvo Trucks pripremio za Brønnøy Kalk AS sastoji se od šest autonomnih Volvo FH kamiona koji će prevoziti krečnjak na pet kilometara dugoj ruti, kroz tunele, između rudnika i drobilice. Ugovorom se podrazumijeva da kupac kupuje kompletnu uslugu prevoza i plaća po toni dostavljenog materijala.

Ovo komercijalno rješenje predstavlja poseban izazov za Volvo Trucks, jer umjesto kupovine autonomnih kamiona, Brønnøy Kalk kupuje transportno rješenje, a autonomnim kamionima se upravlja iz utovarivača.

Ispitivanja ovog rješenja su uspješno sprovedena i nastaviće se tokom godine, da bi do kraja 2019. godine postala potpuno operativna. U Ovom sporazumu se podrazumijeva da kupac kupuje kompletnu uslugu prevoza i plaća po toni dostavljenog materijala.

Volvo trucks je sproveo već niz uspješnih projekata autonomne vožnje koji uključuju rudarstvo rudarstvo , sakupljanje šećerne trske  i prikupljanje otpada .

„Ovo je važan korak za nas“ kaže Raymond Langfjord, izvršni direktor rudnika: „Konkurencija u industriji je teška. Stalno se trudimo da dugoročno povećamo našu efikasnost i produktivnost, a imamo jasnu viziju iskorištavanja novih mogućnosti u tehnologiji i digitalnim rješenjima. Tražili smo pouzdanog i inovativnog partnera koji dijeli naš fokus na održivost i sigurnost. Autonomnost će značajno povećati našu konkurentnost na teškom globalnom tržištu“.

„Ponosni smo što možemo predstaviti autonomno rješenje koje će zadovoljiti izazove naših kupaca, kako u pogledu sigurnosti, pouzdanosti i profitabilnosti“ dodaje Claes Nilsson, predsednik kompanije Volvo Trucks: „Globalne potrebe za transportnim rješenjima se stalno mijenjaju i industrija zahtijeva nova i napredna rješenja koja će opstati i u budućnosti. Naš cilj je da budemo lider razvoja proizvoda i usluga, kako bi odgovorili na ovakve zahtjeve“

„Izuzetno je uzbudljivo doći do pozicije da uvodimo autonomna rješenja. Radom u ograničenom području na unaprijed određenom putu, možemo saznati kako izvući najbolje iz rješenja i prilagoditi ga prema specifičnim potrebama kupaca“ kaže Sasko Cuklev, direktor Autonomnih rješenja kompanije Volvo Trucks.

Činjenice: Volvo Trucks – prvo komercijalno autonomno rješenje

Ugovor pokriva autonomno sredstvo za transport krečnjaka za Brønnøy Kalk u Velfjordu, u Norveškoj

Autonomnim Volvo FH kamionima se upravlja iz utovarivača na točkovima

Put uključuje vožnju na otvorenom i u tunelima