Alijansa koju čine Groupe Renault, Nissan Motor Co. i Mitsubishi Motors je najdugovječnije i najproduktivnije partnerstvo u automobilskoj industriji, koje je tokom 2017. godine isporučilo kupcima u gotovo 200 zemalja svijeta, ukupno više od 10,6 milona vozila. Članice Alijanse su usmjerene na međusobnu saradnju i povećanje zajedničkog djelovanja. Uz to, Alijansa je uspostavila stratešku saradnju sa velikim automobilskim grupacijama: Daimler i Dongfeng.

Ova strateška Alijansa je industrijski lider na polju vozila sa nultom emisijom i koristi najnovija tehnološka rješenja za stvaranje cjenovno pristupačnih vozila.

Predsjednik i direktor Alijanse, Carlos Ghosn najavio je proizvodnju novih modela lakih komercijalnih vozila u tvornicama Maubeuge i Sandouville, a do kraja strateškog plana „Alliance 2022“ cilj je povećati proizvodnju i udvostručiti godišnju zajedničku dobit na 10 milijardi eura. U cilju ostvarenja ovog plana, Renault, Nissan i Mitsubishi će ubrzati saradnju i razvoj zajedničkih platformi i proizvodnih pogona.

Nova investicija u proizvodne pogone u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta naglašava značaj Francuske, kao lokacije, za proizvodnju lakih komercijalnih vozila Alijanse.

U prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, direktor i predsjednik Alijanse Carlos Ghosn najavio je nove investicije u Francuske proizvodne pogone.

„Grupa Renault, sa svojom globalnom ekspertizom u segmentu vanova je vođa sinergije unutar Alijanse, a što je na dobrobit naših korisnika. Tvornice Maubeuge i Sandouville pružaju najatraktivnija rješenja, zahvaljujući mogućnosti korištenja zajedničkih platformi za vozila Alijanse. Ove godine Grua Renault će investirati ukupno 1,4 milijarde eura da podrži razvoj dva najvažnija razvojna segmenta: električna vozila i laka komercijalna vozila“ rekao je Carlos Ghosn.

Tvornica Maubeuge postala je centar proizvodnje malih vanova, u kojoj će započeti proizvodnja nove generacije modela Renault Kangoo i Nissan NV250.

Nissan NV250 je novi mali van koji koristi platformu aktuelne generacije modela Kangoo, a čija proizvodnja će zapoleti polovinom naredne godine. Istovremeno, Alijansa i Daimler su ojačali svoju saradnju i partnersvo, jer se aktuelni Mercedes-Benz Citan proizvodi u tvornici Maubeuge.

Tvornica Maubeuge je ranigirana kao jedna od najefikasnijih u Francuskoj i služi kao proizvodni inicijator za novu generaciju modelske familije Kangoo, što uključuje i električne verzije. Grupa Renault će investirati 450 miliona eura u proizvodnju novog Kangooa, tokom pet godina, a u tu investiciju je uključen i angažman 200 novih radnika tokom 2019. godine.

Tvornica Maubeuge je proizvodna sila u Francuskoj već 50 godina, a trenutno upošljava više od 2.200 radnika. Sa ekspertizom u segmentu malih komercijalnih i električnih vozila, ova tvornica je trenutno izvor za Renault Kangoo, Kangoo ZE, te Mercedes-Benz Citan. Više od 60% ukupne proizvodnje se izvozi u 33 zemlje. Tokom protekle godine, tu je proizvedeno više od 130.000 primjeraka Kangooa, te 4.111 primjeraka Kangoo ZE, tržišnog lidera u segmentu električno pokretanih lakih komercijalnih vozila u Evropi. Radnici tvornice Maubeuge su tokom 2017. godine proveli više od 27.000 sati na obuci, što je više od 20 sati po uposleniku.

U tvornici Sandouville će započeti proizvodnja novog Mitsubishijevog vana, za tržišta Australije i Novog Zelanda, a koji će koristiti platfornu Renaulta Trafic.

Renaultova tvornica Sandouville je ključni industrijski igrač u oblasti Seine-Maritime u Francuskoj. Zapošljava 2.000 radnika, a u njoj se proizvodi Renault Trafic, te sibilantski modeli Fiat i Nissan. Čak 70% ukupne proizvodnje ove tvornice namijenjeno je izvozu, a tokom protekle godine, tu je proizvedeno više od 104.000 primjeraka modela Trafic.