Volkswagen je, na međunarodnom sajmu automobila u São Paulu, kao što je već najavio predstavio konceptni pick-up Tarok.

Ovaj budući model postavljen je na MQB platformu, a nudi dvostruku kabinu sa 5 sjedišta, targa krov koji se može otvoriti i varijablini tovarni prostor.

„Dizajn ovog budućeg modela je potpuno nov, sa harizmatičnim prednjim dijelom, targa krovom, trodimenzionalnim straćnim LED svjetlima i elegantnim bočnim stranicama. To je prvi pick-up koji kombinira stilske elemente urbanog SUV-a sa autentičnim off-roaderom“ objašnjava Klaus Bischoff rukovodilac dizajna brenda Volkswagen.

Uz pet sjedišta, Tarok nudi varijabilni tovarni prostor, kod kojeg se podna površina može produžiti otvaranjem poklopca prtljažnika, ili korištenjem potpuno novog mehanizma, koji omogućuje preklapanje dna stražnjeg panela kabine. Tako se i stražnji dio kabine može koristiti kao jedinstven tovarni prostor.

Osnovna dužina podnice je 1.206 mm, otvaranjem panela kabine dobija se dužina podnice od 1.861 mm, a otvaranjem stražnjeg poklopca, podnica ima ukupnu dužinu od 2.775 mm, uz maksimalno opterećenje do 1 tone.

Za pogon, Tarok koristi 4-cilindarski 1.4 TSI motor sa 150 KS, koji uz TotalFlex Fuel Unit, kao gorivo može koristiti E100 (čisti etanol), kao i E22 (mješavina benzina i 22% etanola). Za prenos snage zadužen je 6-stepeni automatski mjenjač i 4MOTION pogon na sva četiri točka.

Volkswagen će uskoro ponuditi serijsku verziju Taroka za tržište u Brazilu,a u skladu sa potražnjom, biće ponuđen i globalno, a u ponudi će biti dizelski 2.0 TDI, kao i benzinski 2.0 TSI motori.