Iveco je na sajmu Autocar Expo, u Lyonu predstavio autobus Crossway Natural Power, čime je kopletirao ponudu, nakon što se protekle godine Crossway Low Entry Natural Power okitio titulom Sustainable Bus of the Year 2018.

Za pogon ovog autobusa koristi se motor Cursor 9NP, koji se proizvodi u FPT Industrial tvornici Bourbon-Lancy (Saône-et-Loire). Ovaj motor se po snazi od 360 KS može uporediti sa sličnim dizelskim motorom, ali stvara manje buke i manje zagađuje okolinu.

Autobus Crossway NP je dostupan sa dužinama od 12 i 13 m, u verzijama LINE i POP i pruža alternativu za regine i gradska područja, kompatibilnu sa energetskom tranziciom, za saobraćaj u zaštićenim zonama, te nosi oznaku Crit'Air 1.

U Verziji LINE dužine 13 m, može prevoziti do 63 putnika, a pruža različite mogućnost postavke ulaznih/izlaznih vrata za brži protok putnika.

Kako bi se što bolje očuvao unutrašnji prostor i unutrašnja visina od 2 m, u krovnu konstrukciju ugrađen su 4 rezervoara za gas zapremine po 315 l, a ukupna zapremina od 1.260 l, omogućuje autonomiju od 600 km.

Također, potrebno je istaći da Iveco Crossway Natural Power, kao gorivo može koristiti biometan, koji se proizvodi iz organskog otpda, čime je emisija stakleničkih gasova u izduvu smanjena za 95%. Još jedna mogućnost je proizvodnja sintetičkog metana, za šta se koristi energija iz obnovljivih izvora (Sunce i vjetar), čime se smanjuje zagađenje u samom procesu proizvodnje.