Iveco Stralis NP (Natural Power) 460 prevezao je dionicu od Londona do Madrida u dužini od 1.728 km sa jednim punjenjem gasa (LNG).

Na taj način, Iveco je dokazao održivost, te nadmašio zvanični doseg od 1.600 km sa jednim punjenjem rezervoara.

Iveco stralis NP je krenuo iz Londona, i na putu do Dovera suočio sa sa gustim saobraćajem. Nakon prelaska trajektom u Calais, suoačio se sa jakim čeonim vjetrom kroz Francusku, te savladao brdske dionice kroz Španiju. Ruta je isplanirana pomoću aplikacije MyBestRoute, koju je razvio Michelin, posebno za korisnike tegljača Stralis NP, sa ucrtanim stanicama za punjenje gasom.

Tokom vožnje Stralis NP 460 ostvario je potrošnju od LNG-a 22,6 kg/100 km, te pri tome ostvario uštedu od 228 eura, u odnosu na konvencionalni tegljač sa dizelskim gorivom.

Također, potrebno je istaći da je korištenjem LNG-a, u odnosu na dizelsko gorivo, emisija NO2 manja za 90%, emisija CO2 manja za 15%, te emisija čvrstih čestica manja za 99%. Ovaj tegljač pokreže motor Cursor 13 NG, sa 460 KS i 2.000 Nm obrtnog momenta.

Iveco je prvi proizvođač komercijalnih vozila koji je prepoznao prednosti korištenja gasa kao goriva, pa je razvoj i primjenu započeo još 1991. godine, od kada je kupcima isporučio više od 25.000 takvih vozila.