Mercedes-Benz je isporučio prvi eActros za lanac supermarketa EDEKA u Berlinu. Ova isporuka je vezana za eActros “innovation fleet” u koju će biti uključeno ukupno 10 kamiona, koji će prevoziti prehrambene proizvode iz skladišta Grünheide, do maloprodajnih mjesta širom njemačkog glavnog grada.

Ovi 25-tonski kamioni su opremljeni hladnjačama W.KO COOL produkcije Schmitz Cargobull, kako bi teperaturno osjetljivi prehrambeni proizvodi, u svežem stanju stizali do kupaca.

Supermarketi EDEKA su smješteni na različitim lokacijama u gradu i predgrađima, pa će ovi kamioni svakodnevno voziti na rutama dužine 150 do 300 km.

Budući da je doseg eActrosa, natovarenog sa 10 tona robe, sa jednim punjenjem baterija oko 200 km, tokom utovara/istovara, baterije će po potrebi biti dopunjavane.

Kamion eActros zasnovan je na šasiji Actrosa, a pogonski sistem predstavlja pogonska osovina ZF AVE 130 u kojoj du dva elektromotora snage po 126 kW, sa obrtnim momentom od 485 Nm, a zahvaljujući prenosnom sistemu, do svakog pogonskog točka dolazi maksimalni obrtni momenat od 11.000 Nm. Nosivost ovakve osovine je 11,5 tona, pa će kamioni biti na troosovinskim šasijama se trećom podiznom osovinom.

Elektromotori se napajaju iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 240 kWh, a za njihovo punjenje se mogu koristiti punjači snage od 20 do 150 kW. U zavisnosti od snage punjača, vrijeme punjenja je 2 sata za punjač snage 150 kW, odnosno 11 sati za punjač snage 20 kW.

EDEKA je jedan od 20 flotnih korisnika, koji će u naredne dvije godine testirati eActros (prototip blizak proizvodnom modelu) u svakodnevnim radnim zadacima. Svaki od korisnika će, u skladu sa svojim potrebama, koristitistiti kamione eActros od 18 do 25 tona. Nakon opsežnih testova i evaluacije, tokom 2021. godine bi trebala započeti serijska proizvodnja eActrosa.