Karsan, turski proizvođač autobusa, predstavio je električno pokretanu verziju svog 8-metarskog gradskog autobusa Atak Electric.

„Atak Electric je prototip koji je razvio Karsan Research & Development tim, u koordinaciji sa BMW-om, koristeći baterijsku tehnologiju koju ovaj bavarski proizvođač upotrebljava u svojim električnim automobilima. Prototip električnog autobusa, sa dokazanom tehnološkom infrastrukturom može veoma brzo ući u masovnu proizvodnju i već na ljeto 2019. godine, može biti na cesti“ najavio je Okan Baş, direktor kompanije Karsan.

Turski proizvođač Karsan nastavlja privlačiti pažnju inovativnim rješenjima za transport putnika, pa novi Karsan Atak Electric, uz dinamičan dizajn karoserija, ima niski pod, što omogućuje putnicim brz ulaza/izlazak. Sa dužinom od 8 m i kapacitetom od 57 putnika, autobus nudi vozaču ugodno i ergonomski dobro riješeno okruženje i digitalnu instrumentaciju.

Također, prostor za putnike je prostran, sa širokim ostakljenim površinama, klimatiziran i opremljen USB portovima. Osim toga omogućene su različite kombinacije ulaznih/izlaznih vrata, koja po potrebi mogu biti opremljena platformama za putnika sa otežanim kretanjem i u invalidskim kolicima.

Za pogon se korisiti elektromotor snage 230 kW, sa maksimalnim obrtnim momentom od 2.400 Nm, koji uz tih rad i odsustvo emisije polutanata, osigurava savladavanje teških cestovnih uslova i uzbrdica sa nagibom do 25%.

Motor se napaja iz 5 baterijskih blokova, kapaciteta po 44 kWh, koje je razvio BMW. Takav baterijski blok kapaciteta 5×44 kwh, se zahvaljujući snažnom punjaču može napuniti u vremenu od 2,5 sati, te pružiti doseg od 300 km. Takav doseg je dovoljan za cjelodnevni rad autobusa, bez zaustavljanja radi eventualnog dopunjavanja, a punjenje baterija se obavlja tokom noćnih satu u depou.

Sa ovim autobusom, turski proizvođač ima ozbiljne ambicije nastupa na zahtjevnom tržištu Zapadne Evrope.