Volkswagen Commercial Vehicles i SOVAC S.P.A. planiraju proširiti svoje partnerstvo u Alžiru. U bliskoj budućnosti u tvornici Relizane, 280 km jugozapadno od Alžira, započeće sklapanje Amaroka, jedinog Volkswagenovog pick-up vozila.

„Proizvodnja Amaroka u Alžiru, predstavljaće novu prekretnicu u našoj strategiji internacionalizacije. Proizvodnja će se odvijati u skladu sa našim standardima kvaliteta, na nivou Grupe. Kako bi kvalitet bio osiguran, alžirsko osoblje je prošlo kroz program doobuke, koji je trajao nekoliko mjeseci. To će osigurati kvalitet, koji naši kupci očekuju“ objašnjava Dr. Josef Baumert, član uprave zadužen za proizvodnju i logistiku.

Naime, Volkswagen Group i lokalni partner SOVAC S.P.A. pokrenula je zajedničku multibrand kompaniju SOVAC Production S.P.A., krajem jula 2017. godine. Osim Volkswagena, i drugi brendovi iz Grupe u tvornici Relizane proizvode/sklapaju svoja vozila: Volkswagen komercijalna vozila, Seat i Škoda, a ukupni proizvodni kapacitet tvornice je 200 automobila dnevno.

Prije otprilike godinu dana, u tvornici Relizane započelo je sklapanje modela VW Caddy, pa je upravo proizveden 10.000 primjerak. Jubilarni model je Caddy Edition 35, Gray Metallic boje, sa motorom 2,0l TDI.

Nakon ovog proizvodnog uspjeha, u tvornici Relizane su uvjereni da će Amarok proizveden u Alžiru biti jednako kvalitetan kao i ostali, budući da se ovaj model proizvodi u tvornicama Hannover (Njemačka), Pacheco (Argentina) i Quito (Ekvador).