Scania XTje nova generacija građevinskih kamiona, predstavljena protekle godine.

U nastojanju da se smanji emisija CO2 i drugih polutanata, proizvođači kaiona, pa tako i Scania, sve češće pribjegavaju korištenju gasa (CNG) kao goriva. Prvi takav kamion, Scania XT P 340 4×2 hooklift CNG isporučen je belgijskoj komunalnoj kompaniji Hasselt.

„CNG osigurava niže emisije CO2, ali ono što je još važnije u urbanim sredinama, je što ovaj kamion emituje 95% manje čestica, za razliku od dizelskih motora. Pored zdravstvenih prednosti, CNG je također znatno jeftiniji“ kaže Joost Venken, savjetnik za životnu sredinu i održivost.

Hasselt želi da investira u čistiju flotu vozila, a kamioni Scania se uklapaju u ispunjavanje tih ciljeva.

„Trenutno je CNG najodrživiji izbor koji možemo napraviti. Električni kamioni koji ispunjavaju naše zahtjeve još uvek nisu dostupni u Belgiji“ dodaje Michel Froidmont, Hasseltov savjetnik za infrastrukturu i javne radove.

„Nema kompromisa o snazi, a u poređenju sa električnim vozilima, punjenje goriva (CNG) je neuporedivo brže. Scanijini gasni motori mogu u isto vreme dobro raditi na biogas, tako da možemo nastaviti da značajno smanjujemo emisije CO2“ dodaje Venken.