Transportna kompanija Stadtbus je za grad Rottweil (Baden-Württemberg) u Njemačkoj naručila nove, potpuno električne autbuse Heuliez Bus GX 337 ELEC.

Naime, ovaj autobus je je prije godinu dana u Münchenu nagrađen nagradom KS de l’Energie et de l’Environnement, za energiju i životnu sredinu.

„Ovaj 100% električni autobus može da preveze 300 km sa jednim punjenjem, a koristi provjerene i testirane kompnente. To predstavlja stvarnu prednost nad ukupnim troškovima vlasništva“ rekao je Hans Keller generalni direktor Stadtbusa.

Elelktrični autobusi su prava alternativa za dizelske, jer rješavaju nekoliko problena istovremeno – ne zagažuju okolinu, ne stvaraju buku, što su velike prednosti za sve njihove korisnike.

Okvir autobusa GX 337 ELEC je napravljen od nerđajućeg čelika, a karoserija od kompozitnih materijala, što smanjuje ukupnu masu autobusa. U zavisnosti od konfiguracije, ovakvi autobusi imaju kapacitet od 90 do 140 putnika.

Pokreće ga elektromotor snage 120-175 kW, koji se napaja iz Lithium-ion NMC baterija kapaciteta  360 KWh, podijeljenih u 8 blokova, od kojih je 6 smjepteno u krovnu konstrukciju, a 2 su u stražnjem dijlu autobusa.

Baterije se mogu dopunjavati bilo preko Combo2 utičnice ili preko OppCharge pantografa, sa snagom punjenja od 160 do 200 kW. Budući da je dosag od 300 km i više nego dovoljan za dnevne potrebe u urbanim sredinama, dopunjavanje baterije se može obavljati tokom noćnih sati u depou.