Volvo Trucks će tokom naredne godine predstaviti potpuno električne kamionione za demonstraciju i komercijalizirati ih u Sjevernoj Americi tokom 2020. godine. To je dio inovativnog partnerstva između Volvo grupe, SCAQMD (California’s South Coast Air Quality Management District – odjeljenje za upravljanje kvalitetom zraka oblasti Južne Kalifornije) i industrijskih lidera u transportnoj i električnoj infrastrukturi za punjenje.

Preliminarno, CARB (California Air Resources Board – Kalifornijski odbor za zračne resurse) je dodijelio SCAQMD-u 44,8 miliona dolara za projekat Volvo LIGHTS (Low Impact Green Heavy Transport Solutions), koji će obuhvatiti 16 partnera i transformisati transportne operacije u dvije najveće kamionske flote u SAD-u.

Projekat Volvo LIGHTS je dio CCI (California Climate Investments – Kalifornijske klimatske investicije) inicijative na državnom nivou, koja pokreće milijarde dolara za smanjenje emisije stakleničkih gasova, jačanje ekonomije i poboljšanje javnog zdravlja i životne sredine – posebno u ugroženim zajednicama.

„Ovo je još jedan važan korak ka našoj viziji nulte emisije. Uvjereni smo da će elektrificirani kamionski transport biti ključni pokretač održivog transporta i ponosni smo što doprinosimo ekspertizom Volvo Grupe za ovo inovativno javno-privatno partnerstvo“ rekao je Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Demonstracije će biti zasnovane na tehnologiji koja se trenutno koristi u projektu Volvo FE Electric , kojeg je Volvo Trucks predstavio u maju, a čija prodaja u Evropi započinje 2019. godine.

„Ovo je odlična prilika da se pokaže krajnji potencijal elektrifikacije – od prikupljanja sunčeve energije na lokacijama naših kupaca, do električnih vozila, pa do potencijalne druge upotrebe baterija. Ovaj projekat će pružiti neprocjenljivo iskustvo i podatke za cijeli lanac vrijednosti“ rekao je Peter Voorhoeve, predsjednik kompanije Volvo Trucks North America. ”

Projekat Volvo LIGHTS je primjer novih oblika javno-privatnih partnerstava koje će omogućiti elektrifikaciju kamionskog transporta, budući da regioni ciljaju na poboljšanje kvaliteta zraka, smanjenu saobraćajnu buku i smanjeno zakrčenje saobraćaja tokom špice, jer se transportne operacije mogu odvijati tiho i bez emisije izduvnih gasova – tokom noćnih sati.

Volvo Trucks će rasporediti osam električnih demonstracijskih kamiona klase 8 (GVW veće od 15 tona) i dodatnih 15 komercijalnih vozila u Kaliforniji (California's South Coast Air Basin – zračni bazen Južne Kalifornije). Projekat će, integrisati ne-kamionsku baterijsku električnu opremu, neprofitne punjače i opremu za proizvodnju solarne energije, te smanjiti zagađenje za 3,57 tona čvrstih čestica i 3.020 tona stakleničkih gasova godišnje.