Na sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru, MAN i Scania su poslali impresivan signal snažnog tehnološkog partnerstva sa Traton Group.

Naime, dva izvršna direktora Joachim Drees (MAN) i Henrik Henriksson (Scania), dovezli su se u kamionima u konvoju i tako predstavili prvi dual-brand platoon sistem, te konvoj usmjerili prema Andreasu Renschleru, direktoru Traton Group.

Da podsjetimo, platooning je poveziavnje kamiona u konvoje, što omogućuje uštedu goriva. To se postiže tako što se prateći kamioni primiču vodećem, te na taj način smanjuju otpor zraka. Kamioni su povezani bežičnom vezom i međusobno komuniciraju (IT-based control system), kako bi se osigurao što manji razmak između njih.

Prednost ovakvog sistema, ogleda se u mogućnosti, da vozač bude prisutan samo u vodećem kamionu, dok bi ostali vozili autonomno. Na taj način bi se ne samo smanjila potrošnja goriva i zagađenje okoliša, već bi se i podigao nivo sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju.

Brendovi MAN i Scania, već su samostalno sprovodili testove kroz pilot projekte, a sada zajedno predstavljaju platooning sistem koji bi funkcionisao, bez obzira na brend, što je svojevrstan kamen temeljac za novu dimenziju cestovnog transporta. Dugoročno, to bi omogućilo brojnim proizvođačima i logističkim kompanijama udruživanje, koje bi bilo korisno za sve uključene strane.