Sustainable Bus Award 2019 je priznanje koje u obzir uzima ekološke performanse, kao i druge aspekte održivosti, kao što su sigurnost, udobnost, nivo buke, mogućnost recikliranja i generalni učinci proizvođača u životnoj sredini, ukratko, najodrživiji bus.

„Lansiranje novog modela 9900 predstavlja stvarnu prekretnicu za Volvo. Savremen dizajn, poboljšani Cx (otpr zraku), zajedno sa poznatim sistemom uprevljanja Volvo Dynamic Steering, samo su neka od glavnih svojstava koje je pripremio proizvođač“ najavio je stručni žiri.

„Velika je čast dobiti nagradu za održivi autobus 2019. Izbor pobjednika pokazuje da je žiri zaista uzeo u obzir sveukupnu sliku. Sa izvrsnom potrošnjom goriva, vodećim industrijskim i vrhunskim voznim i putničkim područjima, Volvo 9900 svojim klijentima pruža najbolje moguće uslove za dugoročnu operativnu održivost i profitabilnost“ objanjava Ulf Magnusson, šef Business Zone Europe za Volvo Buses.

S lijeva na desno: Fabio Zammaretti, član žirija Sustainable Bus Award i Ulf Magnusson, šef Business Zone Europe, Volvo Buses

Sigurnost: Upravljanje sigurnosnim zonama, sistemom upozoravanja vozača i robusnija zaštita prednjeg dijela od udara, samo su neke od novih sigurnosnih svojstava modela Volvo 9900.

Radno okruženje: Nova, integrirana oblast vožnje poboljšava sposobnost vozača da vozi efikasno i bez uznemiravanja. Manevrisanje olakšava sistem Volvo Dynamic Steering, a nisko težište garantuje izvrsnu stabilnost.

Gorivo i CO2: Nizak otpor zraku i razne mjere za uštedu mase doprinose smanjenju potrošnje goriva i niskim emisijama CO2. Potrošnja goriva i emisije mogu se dodatno smanjivati ​​odabirom opcija, kao što su Dynamic Chassis Lowering i Volvo I-See, koji optimiziraju promjene brzine u skladu sa topografijom.