Mercedes-Benz Tourismo pobjednik je u konkurenciji International Bus & Coach Competition (IBC) 2018., gdje je u uporednom testu bio najbolji u 5, od ukupno 7 kategorija.

Tourismo je pokazao odlične rezultate na IBC testu u pogledu ekonomičnosti, sigurnosti, udobnosti putnika, karoserije, putničkog odjela, ovjesa i rukovanja – po svim ključnim kriterijima za touring autobuse.

Visokopodni autobus impresionirao je žiri sa najnižim kontinuiranom potrošnjom i najvećom nosivošću, najboljim voznim svojstvima i najboljim klima uređajem, najvišom kvalitetom izrade i brojnim sistema asistencije. Sa ukupno 1.685 bodova, Mercedes-Benz Tourismo je postigao izvanredan rezultat, sa više od 100 bodova prednosti.

Žiri je odabrao tri visokopodna autobusa u popularnoj dvosovinskoj konfiguraciji, dužine 13 metara – autobuski operateri posebno vrednuju ovu klasu zbog dobro izbalansirane ekonomičnosti i udobnosti. Mercedes-Benz  Tourismo, predstavljen je protekle godine, razvijen sa prioritetom na ekonomičnosti, sigurnosi i komforu – do sada je ubijedio putnike i operatere, a sada i stručni žiri.

Ovaj touring autobus, kao standard uvodi kočni sistem Active Brake Assist 4, sa detekcijom pješaka, uz Sideguard Assist.

Testiranje je obavljeno na javnim cestama, kao i na zatvorenim stazama, a postupak testiranja je precizno pokazao potrošnju goriva pod opterećenjm, performanse, kočenje, te mogućnosti održavanja kod stručnjaka u nezavisnim servisnim radionicama.

Uporedni test se vrši godišnje, uz promjenu kategorija autobusa, pa je tako, prije četiri godine, ubjedljivi pobjednik IBC testa, u konkurenciji gradskih autobusa bio Mercedes-Benz Citaro.