Svjetsko finale Volvo Truck Challenge 2018 održano je u Gothenburgu 13. – 14. Septembra, u Volvo Trucks Experience Centru.

Ove godine, u takmičenje je bilo uključeno više od 12.000 vozača, a njih 33 se kvalifikovalo za svjetsko finale.

„Ovo takmičenje za vozače Volvo Trucksa okuplja sve različite izazove sa kojima se vozači kamiona svakodnevno suočavaju, a njihove vještine često predstavljaju odlučujući faktor u produktivnosti i profitabilnosti naših kupaca, a vozači također daju veliki doprinos sigurnosti na putevima. Prilika da vidimo nevjerovatno spretne vozače, koji rade impresivan posao rukovanjem svojim kamionima“  kaže Maria Bergving, SVP Brend, marketing i komunikacije u Volvo Trucks.

Cilj takmičenja Volvo Trucks Driver Challenge je da skrene pažnju na značaj rada vozača kamiona. To je i način privlačenja mladih ljudi, na posao koji pruža dobru karijeru. Industrija logistike i transporta stalno raste i sada postoji nedostatak obučenih vozača širom svijeta.

Svjetsko finale voženo je na dva modela kamiona Volvo FH i FMX, i dvije staze u zatvorenom krugu. Pobjednik je Piotr Krahel iz Poljske, koji je imao najbolje kombinovane rezultate u dvije različite vozačke stanice koje mjere sigurnosne aspekte, kao i efikasnost i produktivnost.

„Pobjeda na Volvo Trucks Driver Challenge je veliko dostignuće za mene! Finale je bilo stvarno teško i bio sam u konkurenciji velikog broja iskusnih vozača. Impresioniran sam što Volvo Trucks održava ovo motivaciono takmičenje, koje privlači veliki broj vozača iz cijelog svijeta“ rekao je Piotr Krahel ovogodišnji pobjednik Volvo Trucks Driver Challenge.

Činjenice o Volvo Trucks Driver Challenge

-Takmičenje se održava svake druge godine – od 2009. godine

-Ovogodišnje takmičenje uključilo je više od 12.000 vozača. Ukupno 33 vozača se kvalifikovalo za svjetsko finale.

-Finale je održano u Volvo Trucks Experience Centru u Gothenburgu 13. – 14. septembra.

-Takmičenje ima za cilj staviti vozača u fokus i ojačati važnost kvalifikovanih i kompetentnih vozača.

-Glavna fokusna područja takmičenja su: potrošnja (efikasnost) goriva, produktivnost i sigurnost.

-Svjetsko finale voženo je na dva modela kamiona Volvo FH i FMX, i dvije staza (gorivo i produktivnost) u zatvorenom prostoru. Pobjednik je imao najbolje kombinovane rezultate u dvije različite vozačke stanice koje mjere sigurnosne aspekte, kao i efikasnost i produktivnost goriva.

Rezultati:

Prvo mjesto: Piotr Krahel, Poljska

Drugo mjesto: Bert Johansson, Švedska

Treće mjesto: Simo Laukkanen, Finska