Ford će na predstojećem sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru, prikazati najnoviju generaciju modela Transit, sa kojima želi ojačati svoju lidersku poziciju na tržištu lakih komercijalnih vozila u Evropi.

„U Hanoveru ćemo označiti dolazak nove generacije, kompletne porodice vozila Transit, koji su ‘rođeni povezani’. Napredna povezivost i elektrificirana vozila će stvoriti mogućnost našim korisnicima da stvore višak vrijednosti“ najavljuje Hans Schep, generalni manager, Commercial Vehicles Ford of Europe.

Transit mHEV – iza ove oznake krije se prvo 2-tonsko lako komercijlano vozilo, koje za pogon koristi, tzv blagi hibrid mHEV (mild Hybrid). Ovo vozilo će pokretati već poznati 2.0 EcoBlue turbodizelski motor, kojem je pridodan elektromotor, koji radi na naponu od 48 V, a napaja se iz Li-Ion baterijskog bloka. Ovakav sistem koristi elektromotor kao generator koji tokom neopterećene vožnje, vožnje po nizbrdici i prilikom usporavanja, a prilikom kretanja i ubrzavanja, posbno u stop-start urbanoj vožnji, potpomaže SUS motoru, te na taj način štedi gorivo i umanjuje emisiju polutanata.

Transit Custom PHEV – označava plug-in hybrid (PHEV), čiji je cilj vožnja sa nultom emisijom polutanata. Ovaj model pokreće poznati benzinski turbopunjeni 1.0 EcoBoost motor, koji služi kao range extender, za produženje električnog dosega. Ovaj model bi trebao svojim vlasnicima omogućiti potpuno električnu vožnju u dužini do 50 km, odnosno ukupni dosge od 500 km. Elektromotor se napaja iz tečnošću hlađenog Li-Ion baterijskog bloka, smještenog ispod podnice. Na taj način će Transit Custom PHEV nuditi standardni tovarni prostor, ali i potpuno nov i drugačiji info-displej, jedinstven za PHEV.

Osim dva različita hibridna pogona, Ford će u Hanoveru prikazati i dva rješenja za upravljanje flotama vozia: Ford Telematics i Ford Data Services.

Oba ova sistema je razvio Ford Smart Mobility, pa se smatraju ‘kućnim’ proizvodima. Ovi sistemi oslanjanju se na prikupljene flotne podatke, a koriste dugogodišnje iskustvo i ekpertizu u ovoj industrijskoj grani, za obradu podataka.

Ford Telematics će omogućiti flotnim operatorima web aplikaciju, koja će pomoći u makimizaciji dostupnosti vozila, unaprijediti mogućnosti i smanjiti troškove. Odvojeno od toga, Ford Data Services će omogućiti flotnim operatorima otvaranje opcije korištenja usluga ‘treće strane’, kako bi se dodatno poboljšale flotne mogućnosti.