Proces traženja investitora za Solaris Bus & Coach je juče uspješno završen. Španska kompanija CAF otkupila je 100% akcija kompanije Solaris Bus & Coach, koji je na taj način postao član CAF Grupe.  Ova transakcija će omogućiti vodstvo CAF Grupe i Solarisa u pružanju inovativnih rješenja u gradskom javnom prevozu u Evropi, i ojačati poziciju oba brenda na međunarodnim tržištima.

Kompanija CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) je španski proizvođač, sa više od 100 godina iskustva. Preduzeće se bavi projektovanjem, proizvodnjom, održavanjem i snabdijevanjem šinskih i željezničkih vozila, a dio aktivnosti kompanije uključuje najnovija rješenja za gradski prevoz, uključujući i e-mobilnost. Vozila za javni prevoz, koja proizvodi CAF, poznata su širom svijeta – u Evropi, SAD-u, Južnoj Americi, Aziji (Indija i Japan) i zemljama Sjeverne Afrike.

„Investicija CAF-a u Solaris potvrđuje našu posvećenost viziji profitabilnog rasta i CAF-u otvara nova strateška tržišta. Zajedno sa Solarisom, stvaramo lidera u rješenjima za mobilnost izvan voznog parka, posebno u segmentu e-mobilnosti. Želimo da nastavimo koristiti i razvijati vrijednu marku Solaris i zadržati njen poljski karakter. Kombinacija ‘know-how-a’ oba preduzeća u proizvodnji, dizajnu, tehnologiji i uslugama, zajedno sa evidentnim Solarisovim inovacijama, omogućiće nam da bolje serviramo naše klijente i stvaramo višu vrijednost akcionara“ rekao je Andrés Arizkorreta, predsjednik i glavni izvršni direktor CAF Grupe.

„To nije bila laka odluka za mene i moju porodicu. Preij više od 20 godina, moj muž i ja smo osnovali našu kompaniju, koja danas zapošljava skoro 2.500 radnika i koja je aktivna na tržištima više od 30 zemalja.Znam da ostavljam kompaniju u dobrim rukama. CAF Grupa će nastaviti sa najboljom praksom u brendu Solaris i dopustiće mu da raste još više“ rekla je Solange Olszewska, osnivač kompanije Solaris Bus & Coach SA.

„Želimo da svim akterima CAF-a i Solarisa, a naročito našim kupcima i dobavljačima, osiguramo da sve poslovne procese i saradnju nastavimo u neprekinutom obliku, uz ispunjenje svih obaveza koje proizlaze iz dosadašnjih sporazuma“ dodao je Andrés Arizkorreta.

Osim toga, CAF je sklopio sporazum sa poljskim investicionim fondom PFR (Polski Fundusz Rozwoju), o preuzimanju manjinskog udjela u Solarisu (35%), pod istim, ranije dogovrenim aulovima. Ovaj sporazum će se realizirati u narednim sedmicama, nakon što se završe administrativni postupci i dobiju ovlaštenja odgovarajućih regulatornih subjekata. Kroz učešće solidnog finansijskog partnera, poput PFR-a kao manjinskog akcionara, CAF će održati poljski identitet Solarisa i jačati svoju poziciju, kako bi ostvario ambiciozan plan rasta kompanije.