Scania L 320 6x2 hybrid

Na sajmu komercijalnih vozila IAA, koji će se održati od 20-27 septembra u Hanoveru, Scania će predstaviti brojna rješenja sa kojima će smanjiti emisiju CO2.

„Transportna industrija se nalazi u velikim promjenama, a Scania želi zacrtati pravac u smanjenju emisije CO2 i dati rješenja sa nultom emisijom polutanata za različite transportne zadatke. Trenutno su gradovi u prvom planu, ali sve vrste transporta se moraju prilagoditi, kako bi se postigli ciljevi smanjenja zagađenja postavljeni Pariškim sporazumom“ najavljuje Aleksandar Vlaskamp, ​​viši potpredsjednik Scania Trucks.

Scania će u Hanoveru prikazati čitav niza kamiona i autobusa na alternativna goriva i na taj način pružiti rješenja za dekarbonizaciju, odnosno smanjenje emisije CO2.

Među najavama, najinteresantnije izgleda plug-in hibridni kamion Scania L 320 Plug-in-Hybrid (PHEV) na troosovinskoj šasiji. Za sada nisu objavljeni detaljniji podaci, ali je najavljeno da bi ovaj kamion trebao imati električnu autonomiju od bar 10 km, uz mogućnost dopunjavanja baterija u vremenu od svega 20 minuta.