Nokian Tyres slave 120 godina postojanja, i u posljednjih nekoliko godina sistematski proširuje svoj portfolio guma za kamione i autobuse.

Najnovija serija Nokian R-Truck su gume namijenjene za off-road vožnju, primjenljive u najtežim uslovima kao što su rudarstvo i šumarstvo.

„On i off-road upotreba stavlja pred gume teške, često konfliktne zahtijeve. To su kao dva različita svijeta – glatke površine autoputa sa jedne i kamenite i blatnjave ceste sa druge strane. Nokian R-Truck predstavljaju odličan kompromis između ova dva svijeta“ objašnjava Teppo Siltanen, produkt menadžer Nokian Heavy Tyres.

Gume Nokian R-Truck imaju otvoren dezen gazećeg sloja sa širokim žljebovima koji osiguravaju dobro samočišićenje i izbacivanje nakupljenog materijala, kao što su blato, pijesak ili snijeg, što poboljšava držanje i pouzdanost. Pripremljena je spacijalna mješavina gume, sa komponentama koje su visoko otporne na prosijecanje i pucanje, čime se manjuje rizik od oštećenja na grubim površinama. Ove gume, također, imaju izbacivače kamenja u glavnim žljebovima, čime se produžuje njihov radni vijek.

Zahvaljujući posebno dizajniranom dezenu gazećeg sloja i konstrukciji koja osigurava da se gume ne zagrijavaju tokom vožnje, ove gume mogu prevesti veliku kilometražu i tokom cijelog radnog vijeka zadržati svoja svojstva. Također, ove gume ne stvaraju visok nivo buke i imaju nizak otpor kotrljanju.

U skladu sa Nokianovom tradicijom, ove gume imaju oznaku 3PMSF što znači da su upotrbljive tokom cijele godine.

„Nokian R-Truck gume su testirane i proizvode se u Evropi, te odgovaraju evropskim standardima i regulativi. Željeli smo stvoriti najbolje moguće gume za sve evropske vozače bez obzira na okaciju na kojoj voze“ tvrdi Ari Maunula, poslovni direktor.

Gume Nokian R-Truck serije sastoje se od tri modela:

Nokian R-Truck Steer – gume za cjelogodišnju upotrebu na upravljačkim osovinama

Nokian R-Truck Drive – gume za cjelogodišnju upotrebu na pogonskim osovinama

Nokian R-Truck Trailer – gume za prikolice