Volkswagen Commercial Vehicles će, kako je najavljeno na sajmu Caravan Salon u Düsseldorfu predstaviti novi veliki kamper van Grand California.

Sa ovim modelom Volkswagen Commercial Vehicles proširuje svoj asortiman, po prvi put u klasi dužine 6 m.

Novi kamper van je zasnovan na Crafteru, te donosi prostor za spavanje, kupatilo kuhinju…, a tržišno će biti dostupan početkom naredne godine.

Prvi put, modeli sa oznakom California, pojavili su se 1988. godine, a osnova je bio popularni Bulli. Od tada su stečena iskustva, koja su rezultirala prodajom više od 160.000 primjeraka.

Sa svježinom, jasnoćom i pametno osmišljenim detaljima, unutrašnjost odražava osobine koje su učinile Californiju jednim od najpopularnijih kamper vanova. U unutrašnjosti dominira uglavnom bijela boja i svijetli tonovi, što stvara ugodan i prostran ambijent. Tu su i veliki prozori, zaštićeni posebnim roletnama.

U standardnu opremu spada potpuno opremljena kuhinja, kupatilo (840 x 800 mm), vanjsko osvjetljenje iznad kliznih vrata, spoljašnji tuš (sa podesivom temperaturom vode), električno pokretan stepenik, dvodijelna mreža protiv komaraca, te, kao opcija, kontrola zvučnika preko Bluetootha, što omogućujue slušanje muziku neovisno od infotainment sistema.

Prednja sjedišta se mogu okretati, a porodice sa malom djecom će posebno cijeniti stražnja sjedišta sa ISOFIX-om.

Ono po čemu se Grand California najviše razlikuje od Californie T6 je kupatilo, koje osim toaleta i tuš kabine uključuje umivaonik, police sa držačima, ormar sa integrisanim držačem toalet papira (štiti ga od vlažnosti), držače peškira i ventilaciju i svjetla koja se automatski pale, zahvaljujući detektoru pokreta (standardno).

Opciono, dostupan je veliki krevet za djecu sa kompletnim panoramskim krovom iznad njega. Također su dostupni i detalji poput dodatnog krovnog klima uređaja, tende, stražnji nosač bicikla i stolić i stolica za kampovanje (koji se mogu spakovati u krilnim vratima). Standardno grijanje se, opciono, može proširiti i kao sistem grijanja na električnu energiju, ili na dizelsko gorivo. Na krovu mogu biti postavljeni i sistem solarnih panela, satelitska antena i LTE / WiFi hotspot (ruter).

Grand California će biti dostupan sa Crafterovim sistemima za pomoć vozaču i infotainment sistemom. Sistemi za pomoć vozaču uključuju Front Assist sa funkcijom City Emergency Braking, Lane Assist, Blind Spot Monitor i Park Assist, kao i Adaptive Cruise Control i Rear View kameru.

Volkswagen će Grand Californiu ponuditi i sa pogonom na sva četiri točka (4MOTION).

Dvobojni koncept će biti sličan kao i kod T6, pa će kao jednobojni, Grand California biti dostupan u bojama: Candy White, Reflex Silver i Indium Grey. Dok će dvobojne kombinacije biti: Reflex Silver/Indium Gray, Candy White/Cherry Red, Candy White/Deep Ocean Blue, te Candy White/Mojave Beige Metallic.

Više tehničkih detalja, kao i cijene, Volkswagen će objaviti na Caravan Salonu u Düsseldorfu.