AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea), španska organizacija za aerodrome i zračni saobraćaj, naručila je 14 novih vatrogasnih kamiona Scania P 490 6×6. Ove kamione pokreću već poznati 13-litarski motori, a kako bi se zadovoljle specifične potrebe, za 9 kamiona nadgradnju priprema Itturi, dok je pet kamiona sa nadgradnjom Rosenbauer.

Prema podacima Eurostata, Španija, nakon Velike Britanije i Njemačke ima najveći aerodromski transport, sa oko 250 miliona putnika godišnje, a djeluje na 46 aerodroma i dva heliodroma.

Kamioni su za ovu svrhu posebno pripremljeni i zadovoljavaju specifikacije koje propisuje ICAO (International Civil Aviation Organisation), pa ubrzavaju od 0 do 80 km/h za 35 i postižu maksinalnu brzinu od 100 km/h.

Također, njihove vatrogasne sposobnosti su izuzetne, što uključuje rezervoar za vodu zapremine 6.100 l,  rezervoar za pjenu zapremine 750 l i rezervoar za hemijski prah kapaciteta 225 kg.

Vodeni top postavljen na krov kabine ima domet od 65 m, dok sekundarni top smješten na prednjme dijelu, ispod vjetrobrana, ima domet od 40 m.