Volkswagen Commercial Vehicles obilježava 30 godina postojanja modela California, te predstavlja posebnu ediciju  „California 30 Years“, koja će biti proizvedena u ograničenoj seriji od 999 primjeraka, a premijerno prikazana na sajmu Caravan Slon u Düsseldorfu.

Ova posebna edicija preuzima konfiguraciju uobičajenog modela kampera, ali stilski i u nekim detaljima prati tradiciju prethodnih specijalnih modela, kao što su California Freestyle (2002.), California NoLimit (2007.) i California Generation (2013), koji se tretiraju kao kolekcionarski predmeti trajne vrijednosti.

Ovi specijalni modeli će biti prepoznatljivi po pop-up krovu sa kontrastnim bojama Metallic Reflex Silver ili Metallic Indium Grey, te kućištima retrovizora u istoj boji, te srnim „B“ nosačima, ako i specijalnim Cascavel 17-inčnim felgama u Silver ili Antracit finišu.

U unutrašnjosti, ovo specijalno izdanje će imati novi dekor sa Bright Wood kuhinjskim elementima, dok će u standardnu opremu spadati LED unutrašnje osvjetljenje u krovu, prtljažniku i u kuhinji. U opremu će spadati priključak za vanjski tuš, pomoćno grijanje sa daljinskim upravljanjem, te dvostruko ostakljenje za putnički prostor.

Osim toga, kupcima će biti ponuđen paket tour, koji podrazumijeva dodatni dušek, magnetnu bateriju i sklopivu kuku za vučeu, te paket Drive Assist, sa LED svjetlima, Park Pilotom, Side Assist sistemom, senzorima za kišu i antirefleksnim centralnim retrovizorom.