Iveco Daily, aktuelni nosilac titule Van of the Year 2018 za održivu modelsku porodicu Daily Blue Power, slavi 40 godina postojanja, uspjeha i postavljanja novih standarda.

Iveco Daily, prvi put je predstavljen 1978. godine, sa svojom gotovo kamionskom šasijom, pogonom na stražnje točkove i neovisnim prednjim ovjesom, uveo je jedinstvenu svestranost, efikasnost i pouzdanost u ovaj zahtjevan segment.

Iako je evoluirao kroz tri modelske generacije i brojne izmjene, kontinuirano je pomijerao granice, uvodio inovacije, ali i zadržavao osnove, što mu je donijelo široku popularnost, nove kupce, te omogućilo da danas postane šampion održivosti.

Kroz 40 godina, Ivecovi inženjeri su zbog brojnih industrijskih noviteta, osigurali da stručnjaci prepoznaju Daily i njegove prednosti, što je rezultiralo impresivnom kolekciju međunarodnih priznanja.

Važnije je napomenuti da je u proteklih 40 godina proizvedeno više od 3 miliona primjeraka, da se Daily proizvodi na 3 kontinenta i da je prisutan na cestama 110 zemalja svijeta.

Iveco Daily je prvi uveo elektronski program stabilnosti (ESP) u segment.

„Ove godine slavimo na važan jubilej našeg Dailyja – vozila koje već 40 godina predvodi tranziciju u industriji u prelasku održivi transport. Tokom svoje dugogodišnje historije, uživa veliku popularnost među prevoznicima i stručnjacima iz ove oblasti industrije. To je vozilo koje uvijek gleda u budućnost i oduvijek je bio savršen partner za poslovanje, održivost i zaštitu okoliša naših kupaca“ rekao je Pierre Lahutte, predsjednik brenda Iveco.

Danas je Daily na vodećoj poziciji zbog svoje jedinstvene građe koja mu daje robusnost i svestranost. Nosiva struktura napravljena je od čeličnih „C“ profila, pa je njegova šasija veoma prilagodljiva za najrazličitije nadgradnje – uključujući i posebne namjene, kao što su prikupljanje otpada, kurirske službe, javne službe, kiper, vučne službe, ambulantna vozila i kuće na točkovima, a u posebnu grupu se smješta Daily 4×4, sa visokom šasijom i vanrednim off-road sposobnostima.

Daily nudi naširu ponudu tovarnog prostora zapremine od 3,2 do 19,6 m3, te sa najvećom dozvoljenom masom u segmentu od 3,3 do 7,2 tone.

Daily Euro 6 RDE 2020 Ready je prvo vozilo u segmentu spremno za 2020. Godinu i Real Driving propise; Daily Hi-Matic Natural Power, sa pogonom na CNG i sa 8-stepenim automatskim mjenjačem; Daily Electric, sa električnim pogonom… Daily nudi rješenja za gotovo sve zamislive radne zadatke.

Značajne godine:

 1. – prvi Daily sa tovarnim kapacitetom od 17 m3 i unutršnjom visinom od 210 cm, sa 2,5 litraskim dizelskim motorom.
 2. – uveden prvi Daily 4×4
 3. – TurboDaily, prvo vozilo u segmentu sa turbodizelskim motorom
 4. – prvi primjerci sklopljeni u tvornici Valladolid u Španiji
 5. – Daily prvi u segmentu nudi 2,5 litarski trubodizelski motor i snažniji 2,8 litarski turbodizelski motor
 6. – ECODaily prvo lako komercijalno vozila sa pogonom na CNG (Compressed Natural Gas)
 7. – druga generacija Dailyja osvaja titulu Van of the Year 2000 – prvi u segmentu koristi common-rail tehnologiju
 8. – počinje proizvodnja u tvornici Suzzara u Brazilu
 9. – uvođenje novog 3.0 turbodizelskog motora sa 176 KS, počinje proizvodnja u Kini
 10. – novidizajn i uvođenje ESP-a
 11. proširenje game, uvođenje modela od 7 tona i električnog Daily Electric
 12. – proizvedeno 2 miliona primjeraka
 13. – predstavljena treća modelska generacija i osvajanje titule Van of the Year 2015 i uvođenje modela Daily Hi-Matic sa ekskluzivnim 8-stepenim automatskim mjenjačem, koji postaje bestseller
 14. – Daily Euro 6 nudi još bolje performanse i uvodi EcoSwitch PRO sistem, koji automatski smanjuje obrtni momenat, a time i potrošnju goriva; uvođenje aplikacije BUSINESS UP
 15. – uvođenje Daily Blue Power, osvajanje titule Van of the Year 2018 i usvajanje 2020 Real Driving Emissions standarda