Iveco će u saradnji sa kompanijom Shell, sa jesen, na sajmu IAA u Hannoveru predstaviti kompletnu gamu vozila sa alternativnim pogonom.

Naime, umjesto tradicionalnog dizelskog goriva, vozila na Ivecovom štandu će pokretati električna energija, CNG i LNG. Drugačije rečeno, nova vozila će biti ekološki prihvatljiva, sa emisijama polutanata smanjenim za 90% (NO2), 99% (čvrste čestice) i 95% (CO2 – za vozila na biometan).

Također, Iveco će biti domaćin okruglog stola sa temom „The energy transition towards a sustainable future“ (Energetska tranzicija u održivu budućnost).

Na Ivecovom štandu na 67. IAA Commercial Vehicles u Hannoveru (20. – 27. septembra) će biti prikazano ukupno 18 vozila namijenjenih održivom transportu.

Među njima se ističu:

Heuliez Bus, koji je postao tehnološki lider na francuskom tržištu i jedan od vodećih u kontinentalnoj Evropi. Tako će biti predstavljen Heuliez Bus serije GX sa električnim pogonom namijenjen za Bus Rapid Transit sisteme, dostupan u izvedbi dužine 12 ili 18 metara, sa električnim pogonom, modularnim baterijama i mogućnošću brzog punjenja.

Iveco Bus će predstaviti i autobus Crealis sa sistemom In-Motion-Charging , odnosno, mugućnošću punjenja u pokretu. Također, posjetiocima će biti predstavljen i Iveco Daily Electric Minibus, eletrično pokretani minibus za gradski saobraćaj.

Naravno, tu su i vozila koja kao gorivo koriste gas, pa će uz Daily Elecetric, biti prikazana i kompletna gama Daily Blue Power, lakih komercijalnih vozila različite namjene.

Za prigradski saobraćaj namijenjen je autobus Iveco Crossway Low Entry Natural Power, koji se okitio titulom „Sustainable Bus of the Year 2018“, kojeg pokreće motor Cursor 9 Natural Power, na prirodni gas, a koji osigurava autonomiju do 600 km.

Za transportne zadatke namijenjeni su kamioni, pa će tako biti predstavljena dva modela Eurocargo CNG, te 7 modela Stralis, u različitim izvedbama (rigidni i tegljači) Stralis X-Way Natural Power, dostupni sa snagama od 400, 460 i 480 KS.

„Pritisak na dizel gorivo se povećava – javno mnjenje se okrće protiv njega. Institucije EU i nacionalne vlade uvode politiku i subvencije kako bi podržale konverziju flote na ekološki prihvatljive tehnologije. Iveco, u saradnji sa Shellom, će imati Diesel Free štand, ilustrovati električni pogon i mogućnosti koje pružaju CNG i LNG, kao održivu alternativu dizelskim vozilima. Posjetioci će otkriti kompletnu gamu vozila – bez dizelskog motora na vidiku“ tvrdi Pierre Lahutte, predsjednik brenda Iveco.