MAN Truck & Bus će na jesen, na sajmu komercijalnih vozila u Hannoveru (IAA) predstaviti gradski autobus Lion’s City E na električni pogon.

Međutim, prava novost je baterijski blok, neuobičajeno velikog kapaciteta, koji bi sa jednim punjenjem trebao biti sposoban pokretati autobus tokom cijelog dana, sa autonomijom od oko 200 km.

Naime, planirano je da se u ove autobuse ugrađuju modularne baterije kapaciteta 480 kWh za solo bus, odnosno 640 kWh za zglobni bus. (uobičajeni kapacitet baterija u ovakvim autobusima je 240  – 350 kWh) Osim toga, baterije su postavljene bliže centralnom dijelu autobusa, kako bi bile zaštićene u slučaju eventualnog sudara.

Za pogon će se koristiti pogonske osovine ZF Ave130 sa ugrađenim motorima (kakve već koriste električno pokretani Solaris Urbino i Mercedes-Benz Citaro). Solo bus će imati stražnju pogonsku osovinu, dok će zglobni bus imati dvije (drugu i treću) pogonske osovine.

Za punjenje baterija predviđeni su CCS punjači u depou, sa snagom od 100 i 150 kW, što bi trebalo omogućiti potpuno punjenje baterija u vremenu od 4 – 6 sati, a čime bi se izbjeglo dopunjavanje na stanicama, te postavljanje dosta skupe infrastrukture.

Planirano je da će proizvodnja autobusa MAN Lion’s City E započeti 2020. Godine, a predviđa se da bi do 2030. godine, 66% kompletnog gradskog transporta (u zemljama Zapadne Evrope) trebao biti sa električnim pogonom.