VISTA (Volvo International Service Training Awards) je najveće takmičenje servisnih tehničara Volvo Trucks i Volvo Buses iz cijelog svijeta.

U Curitibi u Brazilu, održana je finalna runda ovog takmičenja, u kojoj je 40 najboljih timova iz svijeta otišlo u finale, a ekipa VIIES RATAS iz Estonije osvojila je pobjedu.

Prvo VISTA takmičenja održavaju se od 1957., svake druge godine. Od tada se mnogo toga promijenilo, a kompjuter je postao jedan od osnovnih alata u radionici. Moderni tehničari moraju biti u mogućnosti da se bave i mehaničkim i računarskim radom istovremeno. Snažna konkurencija u transportnoj industriji neprestano povećava zahtjeve kupaca za kontinuirano održavanje vozila.

„U principu, kamion uvijek mora biti spreman za pokret, što u praksi znači da tehničari moraju obavljati visoko napredne i dobro planirane poslove održavanja, otklanjati kvarove, identificirati, analizirati i ispravljati probleme u najkraćem mogućem roku“  objašnjava Martin Merrick.

Slogan ovogodišnjeg VISTA takmičenja: „Sve je u performansama“, savršeno opisuje ono što se poduzima da bi korisnici pokazali najbolje performanse – tehničari moraju činiti isto.

Činjenice o VISTA:

VISTA je akronim za Volvo International Service Training Awards

Konkurs za pokazivanje vještina otvoren za osoblje na tržištu usluga Volvo Trucks i Volvo Buses širom svijeta

Održava se svake druge godine od 1957.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 19,700 ljudi iz cijelog sveta

240 timova sa po četiri učesnika kvalifikovalo se za polufinale u Geteborgu

U finalu u Curitibi učestvovalo je 40 timova

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je VIIES RATAS iz Estonije

Članovi pobjedničkog tima:

Meelis Šmeiman (supervizor)

Madis Reinpõld (glavni tehničar)

Maksim Golenkov (tehničar)

Lauri Raamat (glavni tehničar)

Maksim Toots (tehnički trener)