Volvo Buses će isporučiti 23 električno pokretana autobusa transportnoj kompaniji Arriva u Holandiji, koji će saobraćati u gradu Leiden u južnoj Holandiji.

Javna transportna kompanija Arriva posluje u 14 zemalja širom Evrope i jedan je od predvodnika u uvođenju alternativnih pogonskih sistema. Tako je još 2011. godine, Arriva u gradski saobraćaj  Dordrechta u Holandiji uvela hibridne autobuse Volvo.

Novi električni autobusi će biti opremljeni baterijama kapaciteta 200 kWh i biće isporučeni i uključeni u saobraća tokom naredne godine. Osim isporuke autobusa, Volvo će brinuti i o njihovom održavanju.

Autobusi će za punjenje koristiti staniice za brzo punjenje kompanije ABB, sa otvorenim OppCharge interfaceom, što znači da će punjače moći koristiti i autobusi drugih proizvođača.

„Oduševljeni smo uspotavom velikog sistema potpuno električnih autobusa u Holandiji, u saradnji sa kompanijom Arriva. Ova narudžba je još jedan primjer kako se i manji gradovi usmjeravaju na održive električne autobuse, čime se kvalitetno rješavaju problemi zagađenja zraka i buke“ rekao je Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses.

„Ovo je  veliki korak sa kojim javni transport činimo održivijim u provinciji Zuid-Holland. Sa zajedničkim ambicijama provincija Zuid-Holland, Arriva i Volvo, učiniće da javni prevoz u čitavom gradu bude oslobođen emisija polutanata“ rekla je Anne Hettinga, direktorica Arriva Netherlands.

Volvo je električno pokretane autobuse do sada već isporučivao u Švedskoj Velikoj Britaniji, Luxemburgu i Poljskoj, a kada su u pitanju elektrificirani autobusi (uključujući različite tipove hibrida) Volvo je isporučio više od 4.000 primjeraka širom svijeta.