Mercedes-Benzova tvornica u Mannheimu i Daimler Trucks North America (DTNA) podružnica Detroit Diesel Corporation zajedno su proizveli 1 milion teških motora, čim je naglašen uspjeh standarne pogonske platforme.

Već više od deset godina, Daimler Trucks se oslanja na standardizovanu platformu pogona za teška vozila. To uglavnom uključuje motore, osovine i mjenjače. Istovremeno, proizvodnja motora čije su proizvodne operacije i važne komponente standardizovane, je fleksibilna i prilagođava se potrebama kupaca i tržišta u SAD-u, Evropi i Japanu koristeći identičnu tehnologiju.

Detroit Diesel je započeo serijsku proizvodnju teških motora u 2007. godini. Proizvodnja 6-cilindričnog motora u Mannheimu, uslijedila je nakon tri godine, u bliskoj saradnji sa sjevernoameričkim kolegama, a motor prolazi kroz sve faze proizvodnje od livnice i mašinske obrade do montaže tokom šest dana.

Redni 6-cilindrični motor je pravi multi talent: ne karakteriše ga samo maksimalna efikasnost sa minimalnim emisijama polutanata i izvanrednim performansama. Također, ispunjava želje korisnika jer se proizvodi sa radnim zapreminama između 10,7 i 15,6 l i sa snagama od 240 kW do 480 kW.

Ovi motori imaju široku primjenu, jer se ugrađuju u vozila Mercedes-Benz Actros, Freightliner Cascadia ili Fuso Super Great, kao i u turističke i međugradske autobuse Mercedes-Benz i Setra.