Mercedes-Benz Trucks ulaže dodatnih 50 miliona eura u proširenje Centra za razvoj i testiranje (EVZ) u mjestu Wörth am Rhein.

Do 2020. godine u prostorijama razvojnog centra u Wörthu, biće izgrađena dodatna kancelarija i radionica, novi bojekat sa testnim pultovima, kao i parking za testna vozila. Trenutno, je u centru zaposleno oko 200 zaposlenih na testiranju vozila i srodnih disciplina za testiranje, a kada se proširenje završi, očekuje se da će tamo raditi oko 350 zaposlenih.

Mercedes-Benz Trucks dosljedno nastavlja sa razvojem lokacije Wörth, širim razvojnim aktivnostima i donosi vrhunske tehnologije u oblasti razvoja. Objedinjavanjem razvojnih aktivnosti u Wörthu, najveća montažna stanica Mercedes-Benz Trucksa dobija veći značaj u globalnoj proizvodnoj mreži i dugoročno nudi dodatna atraktivna radna mjesta.

Centar za razvoj i testiranje (EVZ) je centar za razvoj kamiona Mercedes-Benz, i igra važnu ulogu na putu ka povezanoj, automatiziranoj i električnoj vožnji. Ima brojne testne staze i različite profile saobraćajnica koje predstavljaju reprodukciju puteva širom svijeta. Na ovaj način, centar može pružiti iste uslove za testna vozila koji se nalaze u Južnoj Americi, Južnoj Koreji, Africi i, naravno, u Evropi. Osim toga, EVZ se sastoji i od prelaza sa nagibom do 49%, koji se može koristiti za funkcionalno testiranje. Pored toga, EVZ nudi kancelarije, radionice i servisne prostore, koji također sadrže testne pultove za testiranje komponenti kamiona.