Volkswagen je započeo rezvojnu fazu novog Transportera 7-me generacije, koja će po svemu sudeći koristiti MQB platformu.

Zbog nove platforme, novi T7 će biti lakši i konstrukciono čvršći od svog prethodnika, i što je bitno, postojaće mogućnost pogona na prednje, stražnje ili sva četiri točka, a gotovo sigurno će u opcijama ponude biti i mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Špijunski fotografi su snimili ono što konstruktori tokom razvoja nazivaju „mula“, odnosno vozilo sa novom platformom i pogonom, ali sa starom, svima poznatom karoserijom, sa tek jedva primjetnim izmjenama. U konkretnom slučaju, radi se o putničkom modelu Caravelle sa TDI motorom i pogonom na sve točkove, ali treba imati na umu da su oznake vjerovatno postavljene sa ciljem zavaravanja špijunskih fotografa i onemogućavanja analize snimljenih fotografija.

Ipak, sigurno je da je razvoj budućeg T7 već započeo. Za sada nema nikakvih naznaka, kakve motore će Volkswagen ponuditi uz ovaj model, iako nepotvrđene informacije upućuju da bi uz standardne benzinske i dizelske motore, ponudu mogle upotpunjavati hibridne i elektrificirane verzije.