Volvo Trucks ima cilj podizanja nivoa sigurnosti i poboljšanja radnog okruženja za vozača, pa predstavlja nove sisteme podrške vozačima zasnovanim na sistemu Volvo Dynamic Steeringu (Volvo dinamičko upravljanje).

„Volvo Dynamic Steering je revolucionizirao posao vozača za volanom, uz bolju stabilnost na pravcu, lakše manevrisanje i veći komfor, koji smanjuju rizik od nesreća na putevima i povreda vezanih za napor vozača. Mi sada sistem nadograđujemo novim funkcijama koje pomažu u stvaranju još sigurnijeg saobraćajnog okruženja, što je u skladu sa našom vizijom da se nikada ne dogode nikakve nesreće sa Volvo kamiona. Ove funkcije su razvijene kako bi vozačima pomogle u izbjegavanju nekih od najčešćih scenarija nesreća, identifikovanih putem našeg programa istraživanja nesreća“ kaže Carl Johan Almqvist, direktor za sigurnost saobraćaja i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks je razvio dva nova sistema podrške vozačima za sprečavanje nesreća: Volvo Dynamic Steering sa sistemom Stability Assist i Volvo Dynamic Steering sa Lane Keeping Assist – podrškom za držanje trake .

„Zamislite da vozite na vlažnom i klizavom putu, i iznenada primijetite da stražnji dio kamiona počinje da gubi grip na asfaltu. Prije nego što se ova pojava razvije u prokilzavanje, nježno se usmjerite u suprotnu stranu, sve dok opasnost ne prođe. Upravo to je način na koji funkcioniše Volvo Dynamic Steering sa Stability Assist . Velika razlika je u tome što sistem može otkriti rizik i pomoći stabilizaciji vozila prije nego što ste primijetili da će se nešto dogoditi“  objašnjava Carl Johan Almqvist.

Druga inovacija je Volvo Dynamic Steering sa Lane Keeping Assist , koja pruža vozaču pomoć kada sistem otkrije da kamion pokazuje znakove prelaska obilježene trake. Vozač će biti obaviješten blagim okretanjem upravljača u odgovarajućem pravcu i nježnim vibracijama na upravljaču, što će mu pomoći da vozilo vrati u obilježenu traku.

Osim ova dva nova sistema podrške vozaču, Volvo Trucks uvodi funkciju Personal Setting, koja omogućuje individualno podešavanje otpora na upravljaču, u kamionima opremljenim sistemom Volvo Dynamic Steering.

„Svaki vozač ima drugačiju percepciju o tome kolikom silom treba opteretiti volan, pa svaki vozač može prilagoditi otpor na volanu, upravo onako kako želi, da bi vozio udobno, opušteno i sigurno, što je posebno bitno kod kamiona kod kojih se često mijenjaju vozači“  kaže Carl Johan Almqvist.

Činjenice o novim funkcijama:

Volvo Dynamic Steering je razvijen tako, da automatski nadoknađuje nejednakosti na površini puta i eliminiše vibracije i udarce u upravljaču. Kod vožnje pri maloj brzini, otpor volana smanjuje se za oko 75%, što je velika prednost prilikom vožnje unatrag i manevrisanja na malom prostoru. Volan se automatski centrira čim vozač smanji opterećenje na volanu. Sa većom brzinom, kamion sigurno održava svoj pravac, čak i na klizavim površinama i pri jakom bočnom vjetru. Ova tehnologija zasnovana je na hidrauličnom servo upravljaču kamiona, pomoću elektronski regulisanog elektromotora, koji kontinuirano podešava upravljanje i pruža dodatnu silu okretanja volana po potrebi.

Volvo Dynamic Steering sa sistemom Stability Assist: Volvo Dynamic Steering radi zajedno sa sistemom za elektronsku kontrolu stabilnosti kamiona. Senzori u okviru šasije kontinuirano prate (rotacionu) brzinu okretanja vozila i kada otkrije najmanju tendencija klizanja, sistem se aktivira i pruža laganu asistenciju na volanu, kako bi vozač usmjerio vozilo u suprotnom pravcu, i stabilizirao vozilo.

Volvo Dynamic Steering sa Lane Keeping Assist:  Ovdje Volvo Dynamic Steering radi zajedno sa sistemom podrške za održavanje vozila na brzinama većim od 55 km/h. Sistem prati poziciju vozila koristeći kamere. Kada sistem utvrdi da kamion rizikuje da vozi izvan trake, upravljač se aktivira i pomaže vozaču da se vrati na željeni pravac. Ako je potrebna i dodatna pomoć, vozač se, umjesto zvuka upozorenja, upozorava putem nježnih vibracija u upravljaču.

Volvo Dynamic Steering sa funkcijom Personal Setting. Sistem omogućuje individualno podešavanje otpora na upravljaču, za udobnu i sigurnu vožnju.