Dizajn, sigurnost i komfor su u fokusu noveautobuske platforme – savremeni model sa inovativnim dizajnom i visokom udobnošću će ubijediti više ljudi na putovanje autobusom.

„Ovo je historijski korak, najveća obnova našeg evropskog dugolinjskog autobusa u posljednjih više od 20 godina. Uvjeren sam da će naši kupci i njihovi putnici cijeniti rezultate“ kaže Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses.

Novi asortiman autobusa Volvo za turističke i dugolinijske operacije obuhvata dva modela – luksuzni Volvo 9900 i svestrani Volvo 9700. Oba imaju dinamički stiliziran spoljašnji izgled sa oštrim linijama i glatkim stranama, dok je aerodinamika podignuta na novi nivo.

Na modelu Volvo 9900, ovedena je nova i jedinstvena „Z“ linija prozora, u kombinaciji sa podnicom sa nagibom, koja unutrašpnjosti daje oblik „teatra“, što je prava novost za dugolinijske autobuse.

Dizajnerski tim je pridavao veliki značaj vizuelnom i taktilnom kvalitetu. Putnike će dočekati mirna i izbalansirana svjetlosna paleta, kao i kombinacije tekstila i kože, sa naglašenim metalnim detaljima.

Da bi se putnicima garantovalo visokokvalitetno holističko iskustvo, Volvo Buses je takođe uložio mnogo u rješenja za poboljšanje udobnosti, kao što su ergonomska putnička sedišta i dobro izolirani enterijer sa niskim nivoom buke. Klima uređaj je razvijen kako bi omogućio stabilnu i prijatnu temperaturu u autobusu, bez obzira na vanjske uslove.

Novi Volvo 9900, također, nudi izuzetno visoku podnu liniju i velike ostakljene površine koje pružaju odličan pogled na prednji i bočni dio autobusa. Unutrašnjiost je 8 cm viša nego ranije, što stvara dodatni osjećaj prostora.

Volvo 9700 i Volvo 9900 imaju sveobuhvatna rešenja za aktivnu i pasivnu sigurnost. Među novim svojstvima je i robusnija zaštita od odara sprijeda FIP (Frontal Impact Protection) i sistem upozoravanja vozača ako je umoran ili dekoncentrisan.