U tvornici u Hanoveru počela je proizvodnja VW Amaroka sa još snažnijim motorom. Da podsjetimo, do sada je ovaj pick-up bio dostupan sa 3.0 V6 TDI motorom, snage 224 KS i sa 550 Nm obrtnog momenta.

Nova specifikacija motora dostupna je za Amarok Highline i Aventura verzije, a podrazumijeva 3.0 V6 TDI motor sa 258 KS/ 190 kW (272 KS/ 200 kW overboost), uz 580 Nm obrtnog momenta dostupnog od 1.400 do 3.000 obr/min.

Amarok Aventura standardno dolazi sa dvostrukom kabinom,  4MOTION pogonom na sva četiri točka i 8-stepenim automatskim mjenjačem, te 20 inčnim „Talca“ felgama.

Uz snažniji motor, tu su i neki dodatni vizuelni detalji, kao što su krovni elementi i obloge u titanij crnoj boji, kao i presvlake na sjedištima od Nappe, također, titanij crne boje.

U standardnoj opremi modela Aventura su i bi-xenon farovi sa LED dnevnim svjetlima, Paket Light & Sight (funkcije Leaving i Coming Home i brisači sa senzorom za kišu), prednje maglenke i električno preklopivi retrovizori, a dostupni su kao opcija na modelu Highline. Također u opciji je i RCS (Roll Cover System), pokretni poklopac za tovarni prostor povrđina 2,52 m2, naprevljen od aluminija sa srebrnim finišom.

Uz do sada dostupne Indium Grey i Ravenna Blue (metalik) boje, dostupna je i nova, atraktivna Peacock Green metalik (zelena) boja.

Ovi modeli će tržišno biti dostupni (u Njemačkoj) od sredina juna ove godine, po cijenama od 43.180 eura za Amarok Highline i 48.800 eura za Amarok Aventura (bez poreza).