Održivi transportni sistem na dalekom sjeveru je težak zadatak, ali žuta Scania Citywide pokazuje da je to moguće.

Akureyri je, poslije Reykjavíka, drugi najveći grad na Islandu, gdje vladaju surovi klimatski uslovi. Osim toga, Island je ponosan na svoj prirodni okoliš, i kao takav je globalni lider u korištenju obnovljivih izvora energije, kao i geotermalnih izvora, koji se koriste za zagrijavanje domaćinstava. Malo, po malo, Akureyri je uključio svojih 22.000 stanovnika, da postanu CO2 neutralni, što je vidljiva manifestacija islandske posvećenosti održivosti. Tako je i u sistemu javnog transporta.

„Imali smo veoma skupa transportna rješenja, koja su stanovnici malo koristili. Kada je transport postao besplatan, stvari su se promijenile“ kaže Guðmundur Haukur Sigurðarson iz transportne kompanije Vistorka.

Stanovnici Akureyria se brinu da stvore gorivo, kao jeftino i održivo rješenje.

„Uspjeli smo uključiti svako domaćinstvo. Svi mi sakupljamo i selektiramo otpad i recikliramo ga u gorivo“ kaže Sigurðarson.

Flota se trenutno sastoji od 6 autobusa, koji godišnje prevezu oko 500.000 putnika – i svi stižu na vrijeme.

„Ne bismo mijenjali ove autobuse nizašta na svijetu“ kaže Jónas Vigfússon, direktor opštinskog centra za okoliš, odgovoran za gasne autobuse.

Transformacija Akureyria u CO2 neutralan grad nije nila jednostavna. Bilo je potrebno mnogo pokušaja da se pronađe izvor tople vode (umjesto goriva) za zagrijavanje domaćinstava – gotovo do bankrotsva grada. Zbog toga su stanovnici odlučni da zaštite svoju okolinu. Gotovo sav otpad se reciklira, a brojne kompanije su potpomogle sadnju drveća.

Kao rezultat reciklaže dobija se metan (biometan), koji se koristi za pokretanje autobusa. Korištenjem goriva u gasovitom agregatnom stanju izbjegavaju se posljedice koje niske temperature ostavljaju na tečna goriva – između ostalog.

„Akureyri je dobro mjeto za zasnivanje porodice“ kaže Sigurðarson, koji se nada da će i buduće generacije Islanđana nastaviti uživati u gradu bez zagađenja.