DAF Trucks u partnerstvu sa VDL Groep priprema prvu seriju tegljača CF Electric, koji će biti u funkciji kod vodećih kupaca već ove godine.

Ovi tegljači će koristiti najsavremeniju VDL E-Power tehnologiju nulte emisije i ultraniskog nivoa buke. Terenske testove će sprovesti DAF, a kompletnu električnu instalaciju će ugraditi VDL Groep, što pokazuje snažnu saradnju ovih kompanija u oblasti elektrifikacije komercijalnih vozila.

„DAF ima bogatu istoriju razvoja inovativnih rješenja za zadovoljavanje evolucionih potreba naših kupaca, i nastavićemo da im pružimao izbor odgovarajućih tehnologija, kako bi osigurali njihov uspjeh. DAF je bio među prvim proizvođačima koji su predstavili hibridni električni kamion za distribuciju u Evropi i nastavio je da razvija hibridne i električne pogone. Kako sve veći broj evropskih gradova najavljuju namjere sa zahtjevima za nultom emisijom i nižim nivoom buke, mi ćemo se pobrinuti da naši kupci imaju optimalna rješenja“  rekao je Preston Feight, predsjednik DAF Trucks.

VDL Groep je jedna od vodećih kompanija u oblasti transporta, a koja ima značajna iskustva u elektrifikaciji komercijalnih vozila, posebno u oblasti javnog saobraćaja.

„VDL se pokazao kao lider u električnim autobusima za javni prevoz, i već je isporučio stotine električnih autobusa javnim prevoznicima širom Evrope. Partnerstvo sa DAF-om na ovom električnom tegljaču predstavlja uzbudljiv razvoj i stvara značajnu priliku za dvije kompanije, sa sjedištem u Eindhovenu, da zauzmu vodeću poziciju u razvoju električnih komercijalnih vozila“ rekao je Willem van der Leegte, predsjednik VDL Groep.

CF Electric je tegljač konfiguracije 4×2, razvijen za aplikacije do 40 tona ukupne dozvoljene mase, namijenjen za distribuciju u urbanim područjima, u kojima su poluprikolice sa jednim ili dvije osovine standard. Tagljač se zasniva na modelu CF, koji se okitio titulom International Truck of the Year 2018., a koristi naprednu E-Power tehnologiju, koju je razvio VDL.

Za pogon se koristi elektromotor snage 210 kW, koji se napaja iz Li-Ion baterijskog bloka kapaciteta 170 kWh. Takav tegljač ima doseg od oko 100 km, što odgovara dnevnim potrebama u urbanoj distribuciji. Brzim punjenjem, baterije se mogu dopuniti u vremenu od 30 minuta, dok je za potpuno punjenje baterija potrebno oko 1,5 sati.

DAF CF Electric – Specifikacija:

Masa tegljača: 9.700 kg

Snaga elektromotora: 210 kW

Obrtni momenat: 2.000 Nm

Kapacitet baterija: 170 kWh

Električna autonomija: 100 km

Brzo punjenje: 30 minuta